Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ

Απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών

ypoik

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε με απόφασή της συνταγματικές και νόμιμες είναι οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών σε εφαρμογή του Ν. 4024/2011, αφού με τη συγκεκριμένη ρύθμιση επιδιώχθηκε η μείωση κρατικών δαπανών και ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας. Απέρριψε ακόμη την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει για το ζήτημα αυτό υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθούν τα φύλλα μισθοδοσίας τους με τα οποία περικόπηκαν οι αποδοχές τους και παράλληλα να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου με την οποία κατετάγησαν, σε εκτέλεση του νόμου 4024/2011, στους βαθμούς της κατηγορίας που υπηρετούσαν.

Με την απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές τους και έκρινε ότι με τον Ν. 4024/2011 επιδιώχθηκε, μεταξύ των άλλων, ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους για λόγους δημοσίου συμφέροντος μετά τη δημοσιονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα.

Επίσης, στην απόφασή της η Ολομέλεια τονίζει ότι με τη χορήγηση πρόσθετων επιδομάτων (ΔΗΒΕΕΤ) στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών δημιουργήθηκε ένα οιονεί ειδικό μισθολόγιο με ουσιώδη μισθολογική διαφοροποίηση από τους υπολοίπους και η κατάργηση του επιδόματος αυτού δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας.

Ακόμα, κατά την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η περικοπή που επιβλήθηκε στους υπαλλήλους του υπουργείου τους επιβαρύνει στο βαθμό που θα προσέβαλε την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Και αυτό γιατί όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, δεν μειώθηκε ο βασικός μισθός των συγκεκριμένων υπαλλήλων.

By