Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Ανοιχτές, με περιορισμούς, οι κυπριακές τράπεζες

Υπό το… βάρος των περιορισμών στις συναλλαγές επαναλειτουργούν ύστερα από καιρό, τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Κύπρο.

 © FOSPHOTOSYiannis Kourtoglou
© FOSPHOTOS Yiannis Kourtoglou

Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης άνοιξαν τις πόρτες τους τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Κύπρο, οι οποία έμειναν κλειστά από τις 16 Μαρτίου, μετά την πρώτη απόφαση του Eurogrοup κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

Την απόφαση για τη λειτουργία των τραπεζών πήραν από κοινού ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, επιβάλλοντας όμως αυστηρούς περιορισμούς στις συναλλαγές, για τις επόμενες επτά ημέρες.

Οι περιορισμοί επιβάλλονται, σύμφωνα με το Διάταγμα του υπουργού Οικονομικών, επειδή «υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας».

Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στο Διάταγμα, δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για διασφάλιση της δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, δήλωσε ότι το Διάταγμα έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου από τη νομική υπηρεσία και για καθαρά νομοτεχνικούς λόγους θα έχει ισχύ επτά ημερών. Σημείωσε, ακόμα, ότι το διάταγμα θα επανεξετάζεται καθημερινά, με βάση τις εξελίξεις και συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία για να αντιμετωπισθούν οι πρώτες ημέρες και να μην δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα.

Το Διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

  • Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών, αλλά επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό. 
  • Απαγορεύεται η πληρωμή χωρίς μετρητά και η μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας, με εξαίρεση τις εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, τα έξοδα διαμονής και δίδακτρα για φοιτητές μέχρι 10.000 ευρώ, τις πληρωμές μισθών υπαλλήλων που εργάζονται εκτός της Δημοκρατίας, τις πληρωμές απαιτήσεων από ασφαλιστικές εταιρείες και τις πληρωμές και μεταφορές χρημάτων που έχουν την έγκριση της Επιτροπής. 
  • Απαγορεύονται οι πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω πιστωτικής, χρεωστικής και προπληρωμένης κάρτας άνω των 5.000 ευρώ. 
  • Απαγορεύεται ο τερματισμός γραμματίων εκτός και αν τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείου. 
  • Απαγορεύεται η μεταφορά συναλλάγματος ή ευρώ άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. 
  • Το διάταγμα ισχύει και για χρηματοοικονομικές συναλλαγές, πληρωμές και μεταφορές που δεν είχαν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του διατάγματος. 
  • Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε συναλλαγή, η οποία παρακάμπτει το συγκεκριμένο Διάταγμα. 
  • Το διάταγμα ισχύει για όλους τους λογαριασμούς ανεξαρτήτως του νομίσματος με το οποίο είναι συνδεδεμένοι.

Παράλληλα, βάσει του Διατάγματος, κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει συνήθη διαμονή στην Κύπρο ή εταιρεία με έδρα στην Κύπρο θα πρέπει να επαναπατρίζουν όσα χρήματα αποκτήσουν από εξαγωγές ή περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

By