Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση Energa – Hellas Power

Ενδεχόμενη επανεξέταση της υπόθεσης από το Συμβούλιο Εφετών

areios_pagos638

Κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκε στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση που άσκησε η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 19 στελέχη των εταιρειών «Energa» και «Hellas Power».

Σχετική αίτηση είχε υποβάλει ο κατηγορούμενος Αρης Φλώρος. Η Εισαγγελία εντόπισε «έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές ως προς τη σχέση εντολής για την προμήθεια ρεύματος και τη λειτουργία των εταιρειών, όπως και για τις σχετικές συμβάσεις και τις ιδιότητες των συμβαλλομένων προσώπων».

Αν η αναίρεση γίνει δεκτή από τον Αρειο Πάγο, τότε το Συμβούλιο Εφετών θα επανεξετάσει την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι με το βούλευμα οι κατηγορούμενοι παραπέμπονταν να δικαστούν για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο επίμαχες εταιρείες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το λεγόμενο χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

By