Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Στον Ταραντίνο το βραβείο Λιμιέρ 2013

Στο φεστιβάλ της Λυών ο βραβευμένος σκηνοθέτης παρουσίασε δημιουργίες του και αγαπημένες του ταινίες

TarantinoΜε το σημαντικό βραβείο Λιμιέρ για το 2013 τιμήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή ο Κουέντιν Ταραντίνο, στο πλαίσιο του ομώνυμου φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Λυών.

Το βραβείο απένειμε η Ούμα Θέρμαν και στην τελετή παρευρέθησαν πολλοί φίλοι του Αμερικανού σκηνοθέτη, όπως ο Χάρβεϊ Καϊτέλ, ο Τιμ Ροθ και οι παραγωγοί Λώρεν Μπέντερ και Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

Η Γαλλίδα ηθοποιός Μελανί Λωράν, που συμμετέχει στους Άδωξους Μπάσταρδους, προσκλήθηκε από τον Ταραντίνο να χορέψουν μια μουσική που ακούγεται στις ταινίες του.

Το βραβείο του φεστιβάλ Λιμιέρ απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα μεγάλο όνομα του σινεμά. Ο Ταραντίνο ήρθε στη Λυών για μια ολόκληρη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε όχι μόνο τις δικές του δημιουργίες, αλλά και τις αγαπημένες του ταινίες:

«Αποτελεί δέσμευση του συγκεκριμένου φεστιβάλ στην ιστορία του κινηματογράφου, να βλέπουμε εξαιρετικές ταινίες, να παρακολουθούμε σημαντικές καριέρες και να βλέπουμε αυτά τα φιλμ δημοσίως, να υπάρχει μια κοινή εμπειρία αυτών των έργων. Είναι σημαντικό να βραβεύομαι εδώ από εσάς, από αυτό το φεστιβάλ, στην πόλη όπου εφευρέθηκε ο κινηματογράφος. Δεν ξέρω που θα βρισκόμουν, αν τα αδέλφια Λιμιέρ δεν υπήρχαν, αν η μητέρα και ο πατέρας τους δεν είχαν συναντηθεί. Ζήτω το σινεμά».

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έγινε και το ριμέικ της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας που γυρίστηκε, εδώ στη Λυών, το 1895. Ο Ταραντίνο σκηνοθέτησε ο ίδιος ένα από αυτά τα ριμέικ στις ακριβείς τοποθεσίες που γυρίστηκε το πρώτο φιλμ, που δεν είναι άλλο από το «Η έξοδος από το εργοστάσιο Λιμιέρ».

Ο Χάρβεϊ Καϊτέλ συμμετείχε στα γυρίσματα, ενώ πίσω από την κάμερα, βρέθηκε και ο κινηματογραφιστής Πιερ Γουίλιαμ Γκλεν, που είχε δουλέψει πολύ με τον Φρανσουά Τριφό:

«Ξαναγυρίζουμε την «Έξοδο από το εργοστάσιο Λιμιέρ» το 2013, με όλους τους ηθοποιούς που είναι προσκεκλημένοι στο φεστιβάλ, τους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς. Εμείς γυρίζουμε στα 35 μιλιμέτρ».

«Είχε πλάκα να συμμετέχεις στην ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο και την ίδια μέρα να είσαι ηθοποιός στις ταινίες του Τζέρι Σάτζμπεργκ και του Μάικλ Τσιμίνο. Την ίδια επίσης μέρα να είσαι κι εσύ σκηνοθέτης όλων αυτών των σκηνοθετών μαζί και του Χάρβεϊ Καϊτέλ. Ήταν καταπληκτικό» σχολίασε ο τουρκογερμανός σκηνοθέτης, Φατίχ Ακίν.

Πηγή: euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By