Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Στουρνάρας: Δεν θα αφορούν τους μισθούς τα νέα μέτρα

Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέα φάση, τόνισε ο υπουργός από τις Βρυξέλλες.

STOURNARAS«Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέα φάση» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά την καταρχήν έγκριση της διπλής δόσης για την Ελλάδα, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από το Eurogroup.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η πρώτη δόση του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί εντός των επομένων ημερών, ενώ η επόμενη δόση, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει ορισμένες προαπαιτούμενες δράσεις.  Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, τα προαπαιτούμενα σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαφθορά, καθώς και με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Είναι σαφώς μία επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα πάει καλά, αλλά δεν εφησυχάζουμε». Τόνισε, δε, ότι το κλίμα στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν «διθυραμβικό» για τη χώρα και «καλύτερο παρά ποτέ».

Ερωτηθείς για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να χρειασθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα αναλογούν στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων και πως η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Σημείωσε, δε, ότι τα μέτρα για τη διετία 2015-2016 θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι προβλέψιμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, ο οποίος είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης το 2015 και το 2016 και ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για πρόσθετα μέτρα είναι πρόωρη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By