Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Άμυνας o Αβραμόπουλος

Οι παρεμβάσεις των υπουργών εστιάστηκαν στις εξελίξεις στο σκηνικό κρίσης που έχει διαμορφωθεί στην «ευρωπαϊκή γειτονιά»

@fosphotos.com Menelaos Myrillas
@fosphotos.com Menelaos Myrillas

Στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας των κρατών της Ε.Ε, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας, συμμετείχε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η επισκόπηση των αποτελεσμάτων και του βαθμού εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013 στον τομέα της Άμυνας, όπως  και η αξιολόγηση και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων στον τομέα της Άμυνας και η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Οι παρεμβάσεις των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της Ε.Ε. εστιάστηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις στο σκηνικό κρίσης που έχει διαμορφωθεί στην «ευρωπαϊκή γειτονιά»: στην Ουκρανία, αλλά και στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη, όπου υπάρχουν σαφείς και εκτεταμένες ενδείξεις αστάθειας.

Ο κ. Αβραμόπουλος επικεντρώθηκε, ιδίως, στην ανάγκη να υπάρξει κατάλληλη μέριμνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ουκρανία, με σκοπό την επίλυση της κρίσης και τη διατήρηση της εκεχειρίας, αλλά και της κατάλληλης προετοιμασίας για κάθε ενδεχόμενο. Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, «με τις ακρότητες του Ισλαμικού Κράτους, που μας πηγαίνουνε στα πιο σκοτεινά χρόνια της ανθρωπότητας».

«Ήρθε η ώρα για αποφάσεις, και τα θέματα της Άμυνας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσα από την ευρύτερη προοπτική των θεμάτων της ασφάλειας, διότι άμυνα και ασφάλεια τείνουν να έχουν συνώνυμες και απόλυτα συνδεδεμένες συνέπειες» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Άμυνας στάθηκε, ακόμη, στην ανάγκη συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα της «κυβερνοασφάλειας», προκειμένου οι μεγάλες αυτές προκλήσεις της εποχής να αντιμετωπισθούν μέσα από στοχευμένες λύσεις και δράσεις, και με απόλυτη αξιοποίηση των πρόσφατων επιτευγμάτων της τεχνολογίας.

«Η ιταλική προεδρία, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει επιτυχώς το έργο που ξεκίνησε η Ελλάδα για τη θαλάσσια ασφάλεια» συμπλήρωσε ο υπουργός και σημείωσε την ανάγκη ανάδειξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, επειδή «η επιδίωξη των βασικών στόχων της πολιτικής μας δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν δεν στηριζόμαστε σε μια ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας ζήτησε να ενισχυθεί ο βασικής σημασίας ρόλος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με ουσιαστικό τρόπο και όχι μόνον ως ευχολόγιο και διακήρυξη. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να στηριχθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. «Πρέπει να αναδειχθεί η πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, της αστάθειας και της ασφάλειας στη γειτονιά μας» επεσήμανε με έμφαση ο υπουργός Άμυνας, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Μιλάνο.

Ο κ. Αβραμόπουλος, τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να τύχει προσεκτικότατης αντιμετώπισης το φαινόμενο του «υβριδικού πολέμου», το οποίο, όπως ανέφερε, στοχεύει στην ολοκληρωτική, προπαγανδιστική αποδόμηση του αντιπάλου.

By