Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Συνάντηση Τσίπρα με νέους Δημάρχους και Περιφερειάρχες της Αριστεράς

Που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras-dourou2

Συνάντηση με Δημάρχους και τους δύο Περιφερειάρχες, Ρένα Δούρου και Θόδωρο Γαλιατσάτο, που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον υπεύθυνο από την Π.Γ. για την Αυτοδιοίκηση, Κώστα Πουλάκη και στελέχη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του κόμματος, καθώς και με την υπεύθυνη της ΕΕΚΕ Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη.

Στην ομιλία του, με την οποία ξεκίνησε η συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε στους νέους αιρετούς «μία πραγματικά καλή θητεία, πρώτα και κύρια για το λαό μας, που δοκιμάζεται σκληρά επί τέσσερα και πλέον χρόνια από τα μνημόνια. Και που προσβλέπει στους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες της Αριστεράς να σταθούν μπροστάρηδες στην προσπάθεια οργάνωσης των συλλογικών αντιστάσεων και δημιουργίας ενός δικτύου αλληλεγγύης για τους πιο αδύναμους.

Αλλά και μια καλή θητεία για την ίδια την Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις, αλλά και αδιέξοδα», ενώ σημείωσε ότι στην πρώτη περίοδο είναι σημαντικό οι δυνάμεις της Αριστεράς να πορευτούν αταλάντευτα στη ριζοσπαστική και ασυμβίβαστη κατεύθυνσή τους.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την κριτική του κόμματος στην αντιδραστική «απορρύθμιση», και όχι μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και στην αδυναμία των Δήμων και των Περιφερειών να παίξουν τον παραδοσιακό τους ρόλο, πολύ περισσότερο δε να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και στις πρωτόγνωρες ανάγκες που δημιουργεί η πρωτοφανής κρίση σε όλα τα επίπεδα.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Αυτοδιοίκηση, ο Αλ. Τσίπρας εξέθεσε αναλυτικά τους τέσσερις άξονες στους οποίους στηρίζεται, για μία ριζοσπαστική αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία των ΟΤΑ για να καταστεί ισχυρή η Αυτοδιοίκηση, για το κοινωνικό κράτος και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση, την αποτελεσματικότητα και την υπέρβαση του πελατειακού συστήματος και της γραφειοκρατίας και για τη δημιουργία μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών.

Από την μεριά τους, στις τοποθετήσεις τους, οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι εξέθεσαν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες και οι δήμοι, ιδίως στο οικονομικό πεδίο, με την απόλυτη ανυπαρξία πόρων, αλλά και στο θεσμικό επίπεδο.

Συγκεριμένα, συζητήθηκε η εναλλακτική αντίληψη των αιρετών της Αριστεράς τόσο ως προς το αυτοδιοικητικό τους όραμα, όσο και ως προς τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων, για ένα ανοιχτό και συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης, για την εμπιστοσύνη προς τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, για την αύξηση των εσόδων και την ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων, στο πλαίσιο και μίας ενδεχόμενης φορολογικής αποκέντρωσης, πρεοκειμένου να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του ΑΕΠ που θα διαχειρίζονται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Τέλος, ενόψει και της παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος στη ΔΕΘ, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Αυτοδιοίκηση ως βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, κυρίως στους Δήμους της Περιφέρειας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By