Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Συνεχίζεται το χάος στην Ουκρανία- κατέλαβαν και το υπ. Δικαιοσύνης στο Κίεβο

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους με σκοπό την κήρυξη  προεδρικών εκλογών

oukrania-diadiloseis_10

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία, όπου διαδηλωτές εισέβαλαν τη νύκτα και κατέλαβαν το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Κίεβο χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.

Η υπουργός δικαιοσύνης Ολένα Λούκατς δήλωσε το πρωί ότι εάν οι διαδηλωτές δεν αποχωρήσουν από το κτήριο, θα ζητήσει από το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιοανουκόβιτς να διακόψει τις διαπραγματεύσεις.

Οι διαδηλωτές έχουν υψώσει οδόφραγμα από σάκους με χιόνι και απορρίμματα γύρω από το κτήριο και έχουν σπάσει τα τζάμια.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση η κ. Λούκατς ανέφερε ότι οι καταληψίες έριξαν νερό στο εσωτερικό του κτηρίου το οποίο πάγωσε εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, μετατρέποντάς το σε παγοδρόμιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax- Ukraine, ο πρώην πυγμάχος και εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πήγε τη νύχτα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και κάλεσε τους καταληψίες να αποχωρήσουν, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Η ουκρανική αντιπολίτευση πραγματοποιεί από το τέλος του Νοεμβρίου μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο του Κιέβου μετά την άρνηση του προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιλέγοντας να διατηρήσει την Ουκρανία στη ρωσική ζώνη επιρροής. Την περασμένη εβδομάδα το κίνημα διαμαρτυρίας ριζοσπαστικοποιήθηκε με το κέντρο του Κιέβου να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης και να έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς πρότεινε, μεταξύ άλλων, στην αντιπολίτευση, την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, όμως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με καχυποψία και διατύπωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να εξασφαλίσουν την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By