Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Συρία: Μάχες του στρατού με τους τζιχαντιστές στη Ράκα

Τουλάχιστον 70 τζιχαντιστές μαχητές έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές του στρατού

syria_jihad

Τουλάχιστον 70 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη σε συγκρούσεις με τον συριακό στρατό στην επαρχία Ράκα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι μάχες διεξάγονται γύρω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τάμπκα, τελευταίο προπύργιο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην περιοχή που ελέγχεται από το ΙΚ. Οι συγκρούσεις εντάθηκαν μετά το βράδυ της Τρίτης, όταν οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν μεγάλη επιχείρηση για την κατάληψη του αεροδρομίου και έκαναν επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, χωρίς να μπορέσουν να προωθηθούν, αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Άμπντελ Ραχμάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 70 τζιχαντιστές μαχητές έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές του στρατού, από πυραύλους τύπου Σκουντ και από εκρήξεις ναρκών. «Το καθεστώς αρχίζει να χρησιμοποιεί και βαρέλια με εκρηκτικά«, όπως είχε κάνει και στο Χαλέπι, όπου βομβάρδιζε τους τομείς που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες, σημπλήρωσε.

Την Πέμπτη η Δαμασκός έστειλε ενισχύσεις, κυρίως στρατιώτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Τάμπκα με ελικόπτερα.

Το ΙΚ ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια και ανατολική Συρία, ιδίως στην επαρχία Ράκα. Τον Ιούλιο και στις αρχές του Αυγούστου απώθησε τον στρατό από δύο σημαντικές βάσεις στη Ράκα, αφού σκότωσε πάνω από 100 στρατιώτες.

Οι επιθέσεις ανάγκασαν το συριακό καθεστώς να εξαπολύσει μια πρωτοφανή επιχείρηση βομβαρδισμών στις θέσεις που κατέχει το ΙΚ στη Ράκα και άλλες περιοχές, αν και μέχρι τώρα οι δύο μεριές είχαν αποφύγει την κατά μέτωπο σύγκρουση. Τα δύο βασικά μέτωπα στον πόλεμο της Συρίας ήταν αυτό μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών που επιδιώκουν την ανατροπή του Άσαντ και αυτό μεταξύ των ανταρτών και των τζιχαντιστών του ΙΚ. Οι αντάρτες κατηγορούν τους ακραίους ισλαμιστές ότι τους «έκλεψαν» την επανάσταση λόγω των βιαιοτήτων που διαπράττουν. Το ΙΚ κατηγορείται ή έχει αναλάβει την ευθύνη για σταυρώσεις, λιθοβολισμούς και αποκεφαλισμούς αμάχων, όπως του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By