Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Συρία: «Το Κομπάνι δεν θα πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών»

Κούρδοι του Ιράκ που περνούν μέσω της Τουρκίας στη Συρία για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές

irak kourdoi

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν, συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), υποστήριξε σήμερα ότι οι μαχητές που έφτασαν στη Συρία από το Ιρακινό Κουρδιστάν θα εμποδίσουν τους τζιχαντιστές να καταλάβουν την κουρδική πόλη Κομπάνι.

«Δεν νομίζουμε ότι το Κομπάνι είναι έτοιμο να πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία«, ανέφερε ο Άλεν, χρησιμοποιώντας την παλαιότερη ονομασία του ΙΚ, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια. «Η άφιξη των μαχητών Πεσμεργκά θα αποτρέψει κάτι τέτοιο«, συμπλήρωσε, αναφερόμενος στους Κούρδους του Ιράκ που περνούν μέσω της Τουρκίας στη Συρία για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές.

Εν αναμονή της άφιξης των Πεσμεργκά, που είναι εξοπλισμένοι με αυτόματα όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών, περίπου 150 μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), της μεγαλύτερης δύναμης της συριακής αντιπολίτευσης που μάχεται το καθεστώς Άσαντ, μπήκαν στη Συρία από το τουρκικό μεθοριακό φυλάκιο του Μουρσιτπινάρ, όπως ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την μεριά του έκανε λόγο για 50 μέλη του ΕΣΣ που έφτασαν ήδη στο Κομπάνι, την πόλη-σύμβολο της αντίστασης κατά του ΙΚ. Η κατάληψη του Κομπάνι θα επέτρεπε στους τζιχαντιστές να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μια μεγάλη έκταση στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Τις τελευταίες 24 ώρες ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ πραγματοποίησε οκτώ αεροπορικές επιδρομές κοντά το Κομπάνι, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων και ένα φυλάκιο του ΙΚ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By