Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Συρία: Υποδέχεται 1.000 οικογένειες από το Ιράκ

Που ξέφυγαν από τους τζιχαντιστές

syria

Αν και κατεστραμμένη από τον πόλεμο, η Συρία δέχθηκε να φιλοξενήσει 1000 οικογένειες από το Ιράκ που ξέφυγαν από τους τζιχαντιστές, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Σχεδόν 1000 οικογένειες Ιρακινών, που εγκατέλειψαν τα όρη Σίντζαρ εξαιτίας της τρομοκρατίας που ασκεί το Ισλαμικό Κράτος, φιλοξενούνται σε σχολεία στο αλ Μάλκι στην επαρχία Χασάκα» που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Συρίας Κίντα Σάματ, σύμφωνα με το SANA.

Για εκείνους που δεν βρήκαν μέρος να μείνουν, περίπου 700 σκηνές έχουν στηθεί στο Άιν αλ Χάντρα, στην ίδια περιοχή, εξήγησε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Εντούτοις σε αυτήν την επαρχία, που βρίσκεται 600 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού, και στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προκάλεσαν στα τέλη Ιουλίου απώλειες στο συριακό στρατό καταλαμβάνοντας τη βάση του Συντάγματος 121, που βρίσκεται νότια της Χασάκα.

«Προσηλωνόμαστε στο να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες τις οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ που έχουν πληγεί από τις επιθέσεις των ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων» διαβεβαίωσε η υπουργός, η οποία τόνισε ότι ζήτησε από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) να αυξήσει τη βοήθειά του στην επαρχία Χασάκα.

Κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών συγκρούσεων που ακολούθησαν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί βρήκαν καταφύγιο στη Συρία, αλλά πολλοί την εγκατέλειψαν μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ το Μάρτιο του 2011.

Επίσης, μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων στη Συρία, περίπου 220.000 Σύροι εγκατέλειψαν την χώρα τους και κατέφυγαν στο Ιράκ.

By