Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για την Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια

Που οργάνωσε η Γερμανία στις 28 Αυγούστου

balabaniA

Την έντονη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ, για την Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που οργάνωσε η Γερμανία στις 28 Αυγούστου, εκφράζει η βουλευτής Νάντια Βαλαβάνη, υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Κ.Ο. του κόμματος, σημειώνοντας ότι: «…η κίνηση αυτή αναδεικνύει την προσπάθεια της Γερμανίας να εντείνει και να επεκτείνει την ηγεμονία της στην Ευρώπη και ειδικότερα στα Βαλκάνια».

Η κ. Βαλαβάνη αναφέρει ότι η Γερμανία διαμορφώνει και θεσμοθετεί νέο ad hoc forum, εκτός θεσμικού πλαισίου της ΕΕ, λιγότερο από τέσσερις μήνες, μετά την πραγματοποίηση της Υπουργικής Διάσκεψης Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, από την τότε Ελληνική Προεδρία.

Επιπλέον, αποκλείει κράτη-μέλη της Ε.Ε. – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ιταλικής Προεδρίας της Ε.Ε. – από τη Διάσκεψη και προσκαλώντας άλλα κράτη-μέλη – Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία, Γαλλία, υπολογίζοντας ότι ενδέχεται να προσεγγίζουν περισσότερο τις γερμανικές θέσεις στην περιοχή.

Ιδιαίτερη ανησυχία, αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί το ότι παρότι η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό αυτούς τους όρους, συμμετείχαν σε αυτήν οι Μπαρόζο και Fule, επιχειρώντας προφανώς να την νομιμοποιήσουν, ως «ευρωπαϊκή».

Στο πλαίσιο αυτό, το ότι η Ελλάδα εξαιρέθηκε από μια «ευρωπαϊκή» Διάσκεψη, παρότι σε αυτήν συζητήθηκε μέχρι και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως φαίνεται από την αναφορά του στην Τελική Διακήρυξη του Προεδρείου της, και μάλιστα, ως «εξέχον ζήτημα», αλλά και το γεγονός ότι το εν λόγω ζήτημα χαρακτηρίζεται ακόμα «εκκρεμές διμερές θέμα», οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Βερολίνο εντάσσει στους παραπάνω σχεδιασμούς του και την επίλυση του ονοματολογικού προβλήματος, υπογραμμίζει η κ. Βαλαβάνη και συμπληρώνει:

«Δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη στην υφιστάμενη διαπραγματευτική διαδικασία για κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ ή στις αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, σύμφωνα με τις οποίες το ζήτημα εντάσσεται στο πλαίσιο του σεβασμού σχέσεων καλής γειτονίας και της προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας και αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι παραπάνω εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη χάραξης μιας στοχευμένης και ενεργητικής στρατηγικής από πλευράς της Ελλάδας για τα Βαλκάνια και για τη σταθερότητα ανάμεσα στις γειτονικές μας χώρες – σε αντίθεση με την ηγεμονική στρατηγική, που ξεδιπλώνει το Βερολίνο για την περιοχή».

By