Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

ΤΑΙΠΕΔ: Η Ελαφόνησος δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης

Το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει ότι οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη

elaffonhos645_190514
Η Ελαφόνησος δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης και το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, αναφέρει με ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Η ανακοίνωση σχετικά με το ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελαφόνησο που μεταβιβάστηκε για αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, τονίζει ότι οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων.

Επιπλέον, η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες, αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ στην ανακοίνωσή του.

elafonisos740_190514

Συνεχίζει δε λέγοντας ότι η πάγια διαδικασία για την αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, προϋποθέτει την κατάρτιση Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) και περιλαμβάνει τρεις ουσιώδεις ασφαλιστικές δικλείδες:

  1. κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ) για την όποια ανάπτυξη, όπου είναι αυτονόητος ο απόλυτος σεβασμός στις περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις κάθε ακινήτου,
  2. δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφερειακή Διοίκηση επί του σχεδίου ανάπτυξης και την ΣΜΠΕ και
  3. γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την πληρότητα της ΣΜΠΕ και τη νομιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By