Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Έρευνα: Τα αφεντικά ψάχνουν υπαλλήλους αλλά – λένε ότι – δεν βρίσκουν…

Παρά την ανεργία, 1 στους 4 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύεται στην κάλυψη θέσεων εργασίας λόγω έλλειψης προσόντων, σύμφωνα με έρευνα της Manpower

ergasiaΔυσκολεύονται οι εργοδότες να βρουν υπαλλήλους, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Manpower, οι επιχειρήσεις θέλουν να προβούν σε προσλήψεις αλλά… δεν βρίσκουν αυτό που θέλουν.

Σύμφωνα με τη μελέτη το 38% των εργοδοτών στην Ελλάδα δυσκολεύεται στην κάλυψη θέσεων εργασίας.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στη χώρα μας, το συγκεκριμένο ποσοστό -αυξημένο κατά 14 μονάδες σε σχέση με πέρυσι και 3 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο- καταδεικνύει το συνεχιζόμενο σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%) που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών.

Η ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup με θέμα την έλλειψη ταλέντου πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 38.000 εργοδότες. Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έρευνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών από όλους τους τομείς της οικονομίας.

Οι 10 θέσεις στις οποίες αντιμετωπίζουν οι εργοδότες τις μεγαλύτερες δυσκολίες 

 1. Επαγγελματίες Πωλητές
 2. Υψηλόβαθμα Στελέχη
 3. Τεχνικοί
 4. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες
 5. Προσωπικό Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Πελατών
 6. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες
 7. Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα
 8. Προσωπικό ΙΤ 8. Προσωπικό για Διοικητική και Γραμματειακή Υποστήριξη
 9. Διευθυντές Πωλήσεων
 10. Μηχανικοί

Οι θέσεις με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης, το 2012 ήταν:

 1. Επαγγελματίες Πωλητές
 2. Τεχνικοί
 3.  Εξειδικευμένοι Τεχνίτες
 4. Υψηλόβαθμα Στελέχη
 5.  Επόπτες
 6. Προσωπικό για Διοικητική και Γραμματειακή Υποστήριξη
 7. Διευθυντές Πωλήσεων
 8. Μηχανικοί
 9. Προσωπικό ΙΤ
 10. Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα.

Ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντου στις επιχειρήσεις

Περισσότεροι από ένας στους δύο (54%) Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης που παραμένουν κενές λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζόμενων έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της.

Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο (+20 ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση με πέρυσι. Οι κυριότεροι τομείς που επηρεάζονται αρνητικά από την έλλειψη ταλέντου, σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες, είναι: η ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών (48%), η ανταγωνιστικότητα / παραγωγικότητα (42%) και η ικανότητα για δημιουργικότητα και καινοτομία (30%).

«Η σημαντικότερη ίσως διαπίστωση των εργοδοτών, όπως προκύπτει από τη φετινή έρευνα, είναι η επίπτωση που έχει η έλλειψη ταλέντου στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Τα προηγούμενα χρόνια, στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στις δυσμενείς συνθήκες, νόμιζαν ότι έμαθαν να επιτυγχάνουν περισσότερα με λιγότερα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον ήρθε για να μείνει. Η ζήτηση αυξομειώνεται, αλλά τα άτομα που απαιτούνται για να υποστηρίξουν την προσφορά δεν βρίσκονται όσο εύκολα θα έπρεπε, οι θέσεις παραμένουν κενές και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη μένουν ανεκμετάλλευτες. Χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους, στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή, η ίδια η βιωσιμότητα των οργανισμών πλήττεται, αφού δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους, να είναι ανταγωνιστικοί, να καινοτομήσουν» σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.

Όπως επισημαίνει: «Χρόνο με το χρόνο βλέπουμε πως όλο και περισσότεροι εργοδότες αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος και αρκετοί δοκιμάζουν διαφορετικές στρατηγικές για να το αντιμετωπίσουν, καθώς δεν υπάρχει μία λύση για όλα. Συμπληρωματικά στις στρατηγικές των εταιρειών, το πρόβλημα απαιτεί μία αλλαγή νοοτροπίας, η οποία θα έρθει μόνο μέσα από τη συστηματική συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών: της πολιτείας, των επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των ειδικών σε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού και των ίδιων των ατόμων».

Στρατηγικές για αντιμετώπιση της έλλειψης ταλέντου

Οι πλέον διαδεδομένες στρατηγικές που εφαρμόζουν οι ελληνικές εταιρείες για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ταλέντου, σύμφωνα με την ManpowerGroup, σχετίζονται με την εφαρμογή Πρακτικών Ανθρώπινου Δυναμικού (53%), μέσα από τις οποίες προσπαθούν να αναπτύξουν εκ των έσω τα ταλέντα που έχουν ανάγκη, εκπαιδεύοντάς τα (45%) ή να τα προσελκύσουν προσφέροντας ξεκάθαρα πλάνα εξέλιξης (9%), υψηλότερους αρχικούς μισθούς (3%) και πακέτα αποδοχών (3%).

Η υιοθέτηση συγκεκριμένων εργασιακών μοντέλων (43%) είναι μια επίσης δημοφιλής στρατηγική, μέσω της οποίας οι εργοδότες επιδιώκουν να βελτιώσουν το βαθμό διαθεσιμότητας ταλαντούχων ατόμων (37%) ή επανασχεδιάζουν τις διαδικασίες και τους ρόλους, μοιράζοντας για παράδειγμα εργασίες μεταξύ εργαζομένων και τμημάτων (18%).

Μια ακόμη προσέγγιση των εργοδοτών αφορά τις πηγές στις οποίες αναζητούν ταλέντο (16%), στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν αναξιοποίητες έως τώρα πηγές, π.χ. νέους (3%), καθώς και το ότι προσλαμβάνουν άτομα που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να μάθουν και να αναπτυχθούν (5%).

Κάποιες από τις λύσεις που κατά περίπτωση μπορεί να εφαρμοστούν αναφέρονται στη νέα μελέτη της ManpowerGroup με τίτλο «The Great Talent Shortage Awakening: Actions to Take for a Sustainable Workforce». Σε αυτές συγκαταλέγονται: η άντληση υποψηφίων από δεξαμενές ταλέντου που έως σήμερα έμεναν αναξιοποίητες, η δημιουργία μίας κουλτούρας «κατασκευής» ταλέντων μέσα στις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και η συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, για να διασφαλίσουμε ότι οι απόφοιτοι προετοιμάζονται καλύτερα για την μετάβασή τους στην αγορά εργασίας.

Η Έλλειψη Ταλέντου στον Κόσμο

Σε σύνολο περισσότερων από 38.000 εργοδότες από 42 χώρες, το ποσοστό των εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους ανέρχεται σε 35%. Σε σχέση με πέρυσι, το ποσοστό καταγράφεται αυξημένο κατά 1 μονάδα και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, το 2008.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (85%), την Βραζιλία (68%), την Ινδία (61%), την Τουρκία (58%) και το Χονγκ Κονγκ (58%). Το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου δείχνει να προβληματίζει ελάχιστα τους Ισπανούς (3%), Ιρλανδούς (3%), Νοτιοαφρικανούς (6%), Ολλανδούς (9%) και Τσέχους (9%) εργοδότες.

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν βλέπουμε φέτος τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες με το 2012: τους Εξειδικευμένους Τεχνίτες, τους Μηχανικούς και τους Επαγγελματίες Πωλητές.

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών που θεωρούν ότι οι κενές θέσεις έχουν μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην επιχειρηματική τους λειτουργία αυξήθηκε σε 54% από 42% που ήταν πέρυσι.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By