Κάποιες λεπτομέρειες που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, κάνουν τη διαφορά.
Της Ελένης Στεργίου
Οι περισσότεροι ανακουφίστηκαν που η Κύπρος και οι δανειστές κατέληξαν, ύστερα από μία εβδομάδα – θρίλερ, σε μία συμφωνία για τη διάσωση της χώρας και την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου. Οι αγορές χάρηκαν, οι αναλυτές ησύχασαν, αλλά… υπάρχουν και τα σκοτεινά σημεία, που ακόμα, λόγω της αρχικής «χαράς», δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι. Κάποιες λεπτομέρειες που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, κάνουν τη διαφορά.
Ας τα πάρουμε ένα – ένα:
-συμφωνήθηκε ότι δεσμεύονται οι καταθέσεις της Τράπεζα Κύπρου και θα μείνουν παραμείνουν παγωμένοι έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Ύστερα, κουρεύονται οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Αυτό είναι το πιο σκοτεινό σημείο της συμφωνίας, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος, ενώ υπάρχουν διαρροές ότι μπορεί να φτάνει έως και το 40%.
-Το συμφωνηθέν πρόγραμμα αναφέρει ότι θα διορθώσει τις ανισότητες του τραπεζικού τομέα. Θα υπάρξει μία συρρίκνωση του κλάδου, ώστε να φτάσει στα επίπεδα της Ε.Ε. μέχρι το 2018. Σε αυτό το σημείο, παραμένει δηλαδή αδιευκρίνιστο το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες τράπεζες στη Κύπρο.
-Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και έχουν επιταγές της Λαϊκής Τράπεζας. Οι επιχειρηματίες έχουν μεγάλη ανησυχία για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς δεν γίνονται δεκτές οι επιταγές της υπό εκκαθάριση τράπεζας.
-Η Λαϊκή θα προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση, με πλήρη συμμετοχή των μετόχων και των κατόχων ομολόγων, καθώς και των μη εγγυημένων καταθέσεων. Η Λαϊκή θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα και η δεύτερη θα κλείσει εν καιρώ. Με την πάροδο κάποιου διαστήματος η καλή τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Το χρέος ύψους 9 δις της Λαϊκής προς τον ELA θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Όλοι οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, της Λαϊκής, θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι, αλλά τι γίνεται με τις μη εγγυημένες καταθέσεις; Επίσης, προκύπτει θέμα για το τι θα μεταφερθεί στο «κακό» κομμάτι της Τράπεζας και τι θα γίνει με τις θυγατρικές εταιρείες στη Ρωσία, καθώς, μέχρι στιγμής, έχει διευκρινιστεί μόνο το τι θα γίνει με τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα.
– Επιπλέον, οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προβούν σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά. Και στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το ποιες εταιρείες θα ιδιωτικοποιούν.
-Οι κυπριακές αρχές πρόκειται να λάβουν επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος, εκτός από το «κούρεμα» που συμφωνήθηκε, θα κληθεί στο μέλλον να αυξήσει τη φορολογία στις συναλλαγές και τον εταιρικό φόρο, χωρίς, επίσης, να έχει διευκρινιστεί το ποσοστό. Δεν αποκλείεται, φυσικά, να της ζητηθούν και άλλου είδους μέτρα.
Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας θα πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι τέλη Απριλίου, όπου οι λεπτομέρειες, υποθετικά, θα έχουν αποφασιστεί. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένας δύσκολος μήνας για τη Λευκωσία, καθώς οι λεπτομέρειες σε εκκρεμότητα δεν είναι ασήμαντες.