Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην Αίγυπτο

Η ελεγχόμενη από το στρατό κυβέρνηση της Αιγύπτου προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ στη χώρα επικρατεί κλίμα εμφυλίου.

Egyptian protestorΤην Κυριακή συνεδριάζει  το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει την πρόταση του μεταβατικού πρωθυπουργού Χάζεμ Μπεμπλάουϊ να τεθεί εκτός νόμου η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ήδη διεξάγεται έρευνα σε βάρος 250 μελών της ισλαμιστικής οργάνωσης για φόνους, απόπειρες φόνων και τρομοκρατία, ενώ έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 1.000.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα πάντως υποστηρίζει ότι τα μέλη της δεν χρησιμοποιούν βία, υποστηρίζοντας ότι οι αναφορές για χρήση όπλων από διαδηλωτές αφορούν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που παρεισύφρησαν στις διαδηλώσεις. Κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση ότι έχει βάλει στο στόχαστρο γιους και κόρες των ηγετικών μελών της οργάνωσης.

Οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι δεν φαίνεται να υποχωρούν. Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή οι διαδηλωτές αψήφισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και βγήκαν στους δρόμους της Αλεξάνδρειας και σε πόλεις νότια του Καϊρου.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας εκκένωσαν το τέμενος Αλ Φατχ στο Κάιρο, όπου είχαν οχυρωθεί μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, μετά από μία επιχείρηση που διήρκεσε σχεδόν μία ολόκληρη ημέρα με διαδηλωτές και στρατό να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς.

Η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν «πόλεμο» τον οποίο της έχουν κηρύξει «οι δυνάμεις του εξτρεμισμού» και πρόκειται να τον αντιμετωπίσει με «μέτρα ασφαλείας εντός του πλαισίου του νόμου», δήλωσε  Μοστάφα Χεγκάζι, σύμβουλος του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι ο γιος του Μοχάμεντ Μπαντίε, ενός από τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος βρήκε το θάνατο κοντά στο τέμενος αλ Φατχ, καταφύγιο των υποστηρικτών του Μόρσι.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επίσης συνελήφθη ο Μοχάμεντ Αλ Ζαουάχρι, αδελφός του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι.

Κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες κλιμάκωσης της βίας βρήκαν το θάνατο περισσότερα από 700 άτομα.

Σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί κάπως το αίσθημα ομαλότητας, αλλά και να μη δοθεί η χαριστική βολή στην αιγυπτιακή οικονομία, οι τράπεζες επρόκειτο να ανοίξουν την Κυριακή για πρώτη φορά μετά την Τετάρτη και το χρηματιστήριο να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί για τρεις ώρες καθημερινά.

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου – Fahmy

O Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ,είχε, σήμερα το μεσημέρι, τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Nabil Fahmy.

Ο κ. Fahmy ζήτησε να ενημερώσει τον κ. Βενιζέλο για την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απόφαση της αιγυπτιακής Κυβέρνησης να συγκροτήσει ανεξάρτητη επιτροπή για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ο Αιγύπτιος Υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησής του στην τήρηση του οδικού χάρτη για την πλήρη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και τη διενέργεια εκλογών.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Ελλάδας και το ισχυρό και διαχρονικό ενδιαφέρον της για την σταθερότητα της φίλης Αιγύπτου, αναφερόμενος, μάλιστα, στη μεγάλη συμβολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και των Ελληνικών Κοινοτήτων στη ζωή της χώρας, για την ασφάλεια των οποίων εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τις αιγυπτιακές Αρχές.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον Αιγύπτιο Υπουργό – με τον οποίο είχε συνομιλήσει και πάλι αμέσως μετά το σχηματισμό της σημερινής αιγυπτιακής Κυβέρνησης – ότι η Ελλάδα, μέσα στο πολιτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πάντοτε έτοιμη να συνδράμει τον αιγυπτιακό λαό, ο οποίος συνδέεται με στενούς δεσμούς φιλίας με τον ελληνικό.

 

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, CNN, ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By