Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021

Τεταμένο το κλίμα στο Σλαβιάνσκ

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν σήμερα τα χαράματα επιδρομή για να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν από τους αυτονομιστές το Σλαβιάνσκ

ukraine600_240414

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν σήμερα τα χαράματα επιδρομή για να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν από τους αυτονομιστές το Σλαβιάνσκ, περικυκλώνοντας την πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας και στέλνοντας στρατιωτικά ελικόπτερα, ένα από τα οποία κατερρίφθη από τους φιλορώσους αντάρτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν μισθοφόρους, δήλωσε ότι η ουκρανική επίθεση αντιμετωπίσθηκε με βαρύ πυροβολικό, καθώς οι αντάρτες χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες βομβίδων και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για να καταρρίψουν το αεροσκάφος.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν καταλάβει κτίρια σε όλη την ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς και ζητούν να διεξαχθεί στις 11 Μαΐου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τουλάχιστον δύο ανατολικών περιφερειών.

Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία και χαρακτηρίζει τους αυτονομιστές ρωσόφωνους που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, τα οποία δέχονται επίθεση από τους φιλοδυτικούς ηγέτες του Κιέβου.

Χαρακτηρίζοντας την επίθεση «ενεργό φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», ο Αβάκοφ δήλωσε πως οι στόχοι της είναι απλοί, «να απελευθερώσουν τους ομήρους, να καταθέσουν τα όπλα τους και να απελευθερώσουν διοικητικά κτίρια και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της διοίκησης της πόλης».

«Εναντίον των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων βομβίδων και φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων. Ένας πιλότος σκοτώθηκε και υπάρχουν τραυματίες», έγραψε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους να μην βγαίνουν στους δρόμους και να μένουν μακριά από παράθυρα, ενώ κατηγόρησε τους «μισθοφόρους» ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες. «Επαγγελματίες μισθοφόροι δίνουν εναντίον μας αληθινή μάχη», υπογράμμισε.

Η πόλη του Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και εννέα φυλάκια ελέγχου τρομοκρατών στο Σλαβιάνσκ πέρασαν υπό τον έλεγχο του στρατού, πρόσθεσε ο Αβάκοφ.

Φιλορώσοι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ χαρακτήρισαν την επιχείρηση «μεγάλης κλίμακας» και είπαν πως έχουν συλλάβει αιχμάλωτο ένα πιλότο.

Οι μάχες άρχισαν στις 4 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι. Ουκρανικά στρατεύματα σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται σε νότιο προάστιο του Σλαβιάνσκ.

«Οβίδες έπεσαν στον κήπο μου», είπε ο ντόπιος κάτοικος Γκενάντι, ο οποίος αρνήθηκε να δηλώσει το επώνυμό του. «Λένε πως ήρθαν για να μας υπερασπισθούν. Από ποιόν όμως; Οι πολίτες πρέπει να τους σταματήσουν (τον ουκρανικό στρατό)».

Η υπηρεσία ασφαλείας SBU επιβεβαίωσε από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της πως «ένα ελικόπτερο κατερρίφθη, γεγονός που καταδεικνύει την παρουσία επιτόπου ξένων στρατιωτικών ειδικών και όχι μόνο πολιτών, όπως ισχυρίζεται η ρωσική κυβέρνηση».

Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ και αρχηγός των αυτονομιστών Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ υποστήριξε από την πλευρά του πως οι αντάρτες «κατέρριψαν δύο ελικόπτερα», οι πιλότοι των οποίων ο ένας σκοτώθηκε και ο άλλος κατάφερε να διαφύγει, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By