Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Τη Δευτέρα η παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα

xardouvelis-staikouras

Αύριο Δευτέρα, στις 10.15, θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Όπως ανέφερε χθες, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση με την τρόικα, το προσχέδιο θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα «πολύ κοντά στο 3% του ΑΕΠ», το οποίο «θα απέχει ελάχιστα από τον στόχο» χωρίς νέα μέτρα.

Στο προσχέδιο, εκτός από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα περιλαμβάνεται το κονδύλι για τους ένστολους και δέσμευση για την εκκίνηση της αποκατάστασης των αποδοχών τους από το τρέχον έτος. Το πλήρες σχέδιο για τους ένστολους θα «αποτυπώνεται» αναλυτικά στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα «δεν έχει εκφράσει ούτε συμφωνία, ούτε διαφωνία» για τα μεγέθη του προσχεδίου και «θα τα παρακολουθεί όλα» μέχρι και το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Η ίδια πηγή συμπλήρωσε ότι στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο (σ.σ. κατατίθεται στη Βουλή την Δευτέρα) θα υπάρχουν «ανοδικά και καθοδικά ρίσκα», τα οποία θα επαληθευτούν ή μη, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας εμφανίστηκε, τέλος, αισιόδοξος για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα του Σεπτεμβρίου (προ επιστροφών φόρων) κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα από τους στόχους και κατά 16% υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο πέρυσι. Ταυτόχρονα, αν και δεν υπάρχει εικόνα για τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν, κατά το ίδιο πάντα στέλεχος, «ικανοποιητική πορεία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By