Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Τον Ιούλιο η διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για να συζητηθούν τα αιτήματα της κυβέρνησης για μειώσεις στη φορολογία

euro

Σε τρία βασικά στάδια ώστε να υπάρξει μια περαιτέρω διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει τον Ιούλιο ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, όπως τονίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και αυτοί στο υπουργείο Οικονομικών, με βασική προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου.

Ειδικότερα, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ζητείται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τις βελτιώσεις στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο, καθώς είναι δεδομένο ότι όλο περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Στη συνέχεια, με την 5η επικαιροποίηση του Μνημονίου, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Μετά την ολοκλήρωσή της, εκτιμάται ότι θα μπορούν να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για να συζητηθούν τα αιτήματα της κυβέρνησης για μειώσεις στη φορολογία γενικότερα. Καθώς, τότε θα έχει προσδιοριστεί τόσο το χρηματοδοτικό, όσο και το δημοσιονομικό κενό, ενώ μπορεί να υπάρχουν και θετικές επιδράσεις στα έσοδα και στα πρωτογενή πλεονάσματα από την ανάκαμψη και, εν συνεχεία, ανάπτυξη της οικονομίας.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί αφ” ενός ότι το χρηματοδοτικό κενό στην ελληνική οικονομία είναι καλυμμένο για τους επόμενους 24 μήνες, ενώ στα «υπέρ» της ελληνικής πλευράς είναι το γεγονός της πτώσης των επιτοκίων στη χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων (μειώθηκαν κάτω από το 2%).

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, συνεπάγεται ετήσια ωφέλεια 200 εκατ. ευρώ από τους τόκους και η εξοικονόμηση θα είναι μεγαλύτερη όσο συνεχίσει να περιορίζεται το κόστος δανεισμού.

«Μπορώ να «παίξω» λίγο με αυτά τα επιτόκια, εάν τα προαπαιτούμενα μάς δημιουργούν πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας», προσθέτει το συγκεκριμένο στέλεχος. Δεδομένου ότι, στην κυβέρνηση διαπιστώθηκαν ήδη «αποστασιοποιήσεις» υπουργών, όπως για παράδειγμα, στα θέματα των λαϊκών αγορών, των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές, της διαθεσιμότητας, κ.λπ.

«Εάν η αποστασιοποίηση δεν είναι μόνο στα λόγια και αποτυπωθεί και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει», δηλώνει ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι κυβερνητική απόφαση είναι πως «συνεχίζουμε να δουλεύουμε για τα προαπαιτούμενα».

Τέλος, ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στις αποδοχές υπαλλήλων σε 11 υπουργεία, στα οποία έγινε, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, υπερβάλλουσα μείωση αποδοχών, όμως οι όποιες αλλαγές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By