Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας

Η ένταση αυξάνεται στην Τουρκία, ένα χρόνο αφότου ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν κήρυξε εκεχειρία μετά από πολλές δεκαετίες συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις

TOPSHOTS-TURKEY-KURDS-UNREST

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και στη νοτιοανατολική Τουρκία μεταξύ στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας και Κούρδων υποστηρικτών του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η ένταση αυξάνεται στην Τουρκία, ένα χρόνο αφότου ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν κήρυξε εκεχειρία μετά από πολλές δεκαετίες συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις.

Ταραχές αναφέρθηκαν σήμερα στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, όπου νέοι εκτόξευαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και πυροτεχνήματα στους στρατιώτες. Οι τελευταίοι απάντησαν χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσουν τη διαδήλωση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν.

Παρόμοια επεισόδια έχουν σημειωθεί τις τελευταίες 12 ημέρες και σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Στην Κωνσταντινούπολη, διαδηλωτές που ζητούσαν την αποφυλάκιση του Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται από το 1999, συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία επικρίνουν την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιατί επιχειρεί να ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους εθνικιστές. Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι καταγγέλλουν επίσης ότι η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Πέρσι η κυβέρνηση έκανε ορισμένες παραχωρήσεις στους Κούρδους και ήρε τις απαγορεύσεις για τη χρήση της κουρδικής γλώσσας.

By