Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Τουρκία: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του Youtube

Η απόφαση αποκλεισμού του Youtube και του Twitter προκάλεσαν τις έντονες επικρίσεις προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ χαρακτηρίστηκαν ως ένα βήμα πίσω στην προώθηση της δημοκρατίας στην Τουρκία

youtube turkia

Παρά την αρχική απόφαση για άρση της απαγόρευσης, οι αρχές αποφάσισαν το YouTube να παραμείνει μη προσβάσιμο στην Τουρκία, καθώς 15 αμφισβητούμενα βίντεο παραμένουν αναρτημένα σε αυτό, όπως ανακοίωσε σήμερα το τουρκικό δικαστήριο.

Δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε την Παρασκευή την άρση της απαγόρευσης του YouTube που είχε αποφασίσει στις 27 Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση έπειτα από τη μετάδοση απόρρητων πρακτικών μιας συνάντησης. Όμως το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας να μπλοκάρει την πρόσβαση σε 15 βίντεο και ανακοίνωσε ότι παραμένει ο πλήρης αποκλεισμός του μέσου κοινωνικής δικτύωσης όσο δεν αποσύρονται αυτά τα βίντεο, γράφει η εφημερίδα Χουριέτ.

Η ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία στην Άγκυρα είχε διατάξει το κλείσιμο του YouTube στις 27 Μαρτίου, επικαλούμενη λόγους «εθνικής ασφάλειας» μετά τη μετάδοση μιας υποκλαπείσας ηχογράφησης στην οποία τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρονται σε σχέδια στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Μεταξύ των 15 βίντεο βρίσκεται και εκείνο αυτής της συνάντησης.

Η απόφαση να αρθεί ο αποκλεισμός του YouTube, που είναι εφέσιμη, ελήφθη μετά την άρση την Πέμπτη της απαγόρευσης στην Τουρκία του Twitter, έπειτα από μία απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής της χώρας που έκρινε την απαγόρευση αυτή αντίθετη στην ελευθερία της έκφρασης. Ο αποκλεισμός του Twitter ελήφθη με απόφαση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Μαρτίου, έπειτα από τη μετάδοση διαρροών που εμπλέκουν μέλη του περιβάλλοντός του σε πράξεις διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε δημόσια χθες την απόφαση για αποκατάσταση του Twitter. «Οφείλουμε βεβαίως να εφαρμόσουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αλλά δεν τη σέβομαι», είπε ενώπιον των δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη.

Και οι δύο αποφάσεις αποκλεισμού μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν τις έντονες επικρίσεις προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χαρακτηρίστηκαν ως ένα βήμα πίσω στην προώθηση της δημοκρατίας στην Τουρκία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By