Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

ΥΠΟΙΚ: Δεν παρατείνεται η έκτακτη εισφορά

«Τα δημοσιεύματα περί πρόθεσης της κυβέρνησης για παράταση της έκτακτης εισφοράς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»

epidomata

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για παράταση της έκτακτης εισφοράς προέβη το υπουργείο Οικονομικών.

«Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι τα δημοσιεύματα περί πρόθεσης της κυβέρνησης για παράταση της έκτακτης εισφοράς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι υπάρχουν σκέψεις να παραταθεί η έκτακτη εισφορά έως και το 2016 προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό από την άμεση αναπροσαρμογή των μισθών των ένστολων, μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το σενάριο που προκρίνεται είναι αυτό της «μονιμοποίησης» της κατά τα άλλα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς το οικονομικό επιτελείο είναι σε αναζήτηση περίπου 1 δις ευρώ.

Τόσο υπολογίζεται πως θα κοστίσει η αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων των ενστόλων στα επίπεδα του 2012. Ειδικότερα, μόνο για την κάλυψη των αναδρομικών απαιτούνται 550-600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εφάπαξ ετήσια δαπάνη που θα προκληθεί αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως, σημειώνει η εφημερίδα πως ο προϋπολογισμός έχει ήδη επιβαρυνθεί με περίπου 170 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των μισθών των δικαστικών στα επίπεδα του 2012.

Πάντως, η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση είναι μεγάλη και αυξάνεται όσο πλησιάζει η ώρα της επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας για τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πρώτο ερώτημα που θα θέσουν στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την άφιξή τους στην οδό Νίκης, είναι πώς θα καλύψει η κυβέρνηση το κενό που δημιουργείται.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By