Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Υποχρεωτικές οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

Τι προβλέπει η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας

ApergiaΕίναι υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών ύστερα από χθεσινή, Δευτέρα 3 Ιουνίου, γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματικές και νόμιμες τις ρυθμίσεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που πρόσφατα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η ΟΛΜΕ προειδοποιεί  για  θερμό Σεπτέμβρη, απειλώντας με κινητοποιήσεις κατά την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους. Η ομοσπονδία αντιδρά στο σχέδιο «κινητικότητας» και στην αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου των εκπαιδευτικών, κατά δύο ώρες.

Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αυθαίρετους σχεδιασμούς» του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την κατανομή του δυναμικού των εκπαιδευτικών. Υποστηρίζει ότι το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να κατασκευάσει, «με αυθαίρετους σχεδιασμούς επί χάρτου, τεχνητές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί τις πρόσφατες ρυθμίσεις για το διδακτικό ωράριο, αλλά και αυτές που ετοιμάζονται με το ΠΔ, για να μεταθέτει υποχρεωτικά τους εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα».

Το υπουργείο Παιδείας καθόρισε με νόμιμο τρόπο τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό των καθηγητών ως υπεράριθμων, όπως και τη διαδικασία κατάταξής τους σε πίνακες μεταθέσεων περιφερειακής ή πανελλαδικής εμβέλειας, σύμφωνα με το ΣτΕ.

Στη σχετική γνωμοδότηση (151/13) επισημαίνεται ότι κατά τη νεότερη νομοθεσία (Ν. 4093/12) οι εκπαιδευτικοί μετατίθενται για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τους την προϋπηρεσία, την οικογενειακή κατάσταση, την υπηρεσία σε σχολεία με δυσμενείς όρους διαβίωσης και λειτουργίας, την προστασία των τέκνων, την ανάγκη συγκατοίκησης των συζύγων, τη συνυπηρέτηση.

Το Ε΄ τμήμα ΣτΕ έκρινε νόμιμες τις «διορθώσεις» που έκανε την τελευταία στιγμή το υπουργείο, εξαιρώντας ουσιαστικά από τις υποχρεωτικές μεταθέσεις τους παλαιότερους, όσους δηλαδή έχουν προϋπηρεσία πάνω από δώδεκα χρόνια. Έτσι ως υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί που υπάγονται στο σύστημα υποχρεωτικών μεταθέσεων, θεωρούνται όσοι δεν έχουν συμπληρώσει δωδεκαετή προϋπηρεσία και δεν συμπληρώνουν τουλάχιστον το 60% του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου σε σχολικές μονάδες.

Στο μεταξύ συνταγματικά και νόμιμα κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα 36 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, που προβλέπουν αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη με συγχωνεύσεις, καταργήσεις και ίδρυση τμημάτων και σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ, στο πλαίσιο εφαρμογής του «Σχεδίου Αθηνά».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By