Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Υποχωρεί η επιδημία HIV στην Ελλάδα

Τα θετικά μηνύματα συνεχίζονται και το πρώτο τετράμηνο του 2014, καθώς καταγράφεται σαφής μείωση των περιστατικών HIV λοίμωξης (39) που δηλώθηκαν στο σύστημα καταγραφής σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οπότε είχαν δηλωθεί 150 περιστατικά

HIV-AIDSAdds

Πτωτική τάση παρουσιάζει η πορεία του AIDS στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ), καθώς, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του 2013, φαίνεται να υποχωρεί, σε σύγκριση με το 2011, που παρουσίασε σημαντική αύξηση.

Τα θετικά μηνύματα συνεχίζονται και το πρώτο τετράμηνο του 2014, καθώς καταγράφεται σαφής μείωση των περιστατικών HIV λοίμωξης (39) που δηλώθηκαν στο σύστημα καταγραφής σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οπότε είχαν δηλωθεί 150 περιστατικά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η HIV λοίμωξη παραμένει στη χώρα μας και στην ομάδα των χρηστών μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, γι” αυτό είναι αναγκαία η εγρήγορση και η συνεχής παρουσία παρέμβασης στον χώρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κάμψη που παρατηρείται οφείλεται και στην άμεση αντιμετώπιση και την επέκταση των προγραμμάτων παρέμβασης (διανομή συριγγών) σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα.

Σήμερα, συνεδρίασε, για πρώτη φορά μετά τον ορισμό της από το υπουργείο Υγείας, η συντονιστική επιτροπή αντιμετώπισης της HIV επιδημίας στους ΧΕΝ, παρουσία της υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα. Στην επιτροπή, την οποία συντονίζει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού, συμπεριλαμβάνονται όλοι οι κρατικοί φορείς, αλλά και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο της χρήσης ουσιών, καθώς και της πρόληψης και αντιμετώπισης της HIV λοίμωξης.

Η σύνθεσή της αποτελείται από τους κάτωθι: ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ ΤΟΥ Γ.Ν.Θ.Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, 18 ΑΝΩ, ACT UP HELLAS, ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ, PRAKSIS, ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, HELMISC, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ, Ε.Ε.Μ.Α.Α..

Η επιτροπή ασχολήθηκε με την τρέχουσα εικόνα της επιδημίας στους ΧΕΝ, τη διασύνδεσή τους με τους φορείς απεξάρτησης και τις μονάδες λοιμώξεων, τη σύγχρονη πραγματικότητα στον χώρο της χρήσης ουσιών και τον περαιτέρω σχεδιασμό παρεμβάσεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By