Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Φ. Κουβέλης: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κίνηση τακτικισμού

Παρών θα ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Για έναν «προωθούμενο σουρεαλιστικό διπολισμό, αποκομμένο από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας» μίλησε ο Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Βουλής κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρούν αμφότεροι να κρύψουν πίσω από πολώσεις τα αδιέξοδα των πολιτικών τους. 
Η πρόταση δυσπιστίας αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας και συνιστά κίνηση τακτικισμού, και η Δημοκρατική Αριστερά από πλευράς της ψηφίζει «παρών» ως στάση ευθύνης, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι γινόμαστε «θεατές μιας δεξιάς και αριστερής ανωριμότητας πάνω στο όνειρο των Ελλήνων για μία διαφορετική Ελλάδα», σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγμάτευσης με τους δανειστές δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμία πλευρά, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αντιπολίτευση.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι η ΔΗΜΑΡ συγκρούστηκε με την κυβέρνηση για το «μαύρο» στην ΕΡΤ, τη «δημοκρατική παρεκτροπή», επισημαίνοντας ότι «θεωρήσαμε την υπόθεση ως επιτομή της λογικής των οριζόντων απολύσεων που συνιστά απορρύθμιση του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

«Από πού και ως πού σε μία κυβέρνηση συνεργασίας θα υπάρχει ο εκβιασμός του πρώτου κόμματος για τη στήριξη των επιλογών του;» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι συνεργασία, είναι εκβιασμός, για να προσθέσει ότι ήταν λάθος οι χειρισμοί για τη δημόσια τηλεόραση, λάθος και αυταρχισμός η επέμβαση των ΜΑΤ.

Η πρόταση δυσπιστίας αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης και επ” αυτού σημείωσε πως έχει αποδειχτεί ότι η γραμμή των υποχωρήσεων απέναντι στην τρόικα αυξάνει τις απαιτήσεις της και τώρα αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχτεί νέα μέτρα που θα επιδεινώσουν την οικονομία και την κοινωνία, πρέπει να διεκδικήσει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, και να αλλάξουν τα μέτρα που αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και κοινωνικά επώδυνα.

Και στρεφόμενος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «εμείς δεν επιθυμούμε όξυνση, τη λήψη νέων μέτρων για να επιβεβαιωθούμε πολιτικά, δεν επενδύουμε στην καταστροφή της χώρας, είμαστε μέρος του πολύμορφου αγώνα για την αποτροπή νέων μέτρων».

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε πως η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, αλλά διερωτήθηκε εάν με αυτό «εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα». Για τη ΔΗΜΑΡ, είπε, σημαίνει αναβάθμιση της πολιτικής αντιπαράθεσης, και όχι επικοινωνιακές αντεγκλήσεις.

Σημαίνει να μην απαξιώνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία, και σημαίνει ότι δεν σταματά ο χρόνος της δημοκρατίας και κυλά από την άλλη πλευρά ανεπηρέαστος ο χρόνος των αγορών και των αξιώσεων των δανειστών, κατά τον κ. Κουβέλη.

Πολιτική σταθερότητα «σημαίνει να υποστηρίζεις τα ίδια εντός της Ελλάδας και τα ίδια εκτός, να μην αντιμετωπίζεις τους Έλληνες ως εκλογική πελατεία» επισήμανε.

Η πρόταση δυσπιστία ευνοεί τη ΝΔ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση δυσπιστίας ευνοεί την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται έξω από τα κρίσιμα δεδομένα της εποχής, της πορείας των συζητήσεων με την τρόικα, την πιθανότητα νέων δυσβάσταχτων μέτρων.

«Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση νέων μέτρων τι κοινοβουλευτικά όπλα θα έχει, πώς θα επανέλθει;» δήλωσε χρεώνοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση κινήσεις τακτικισμού.

«Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστούν διέξοδο από την κρίση, όπως και είναι αυτονόητο [είπε απευθυνόμενος στον Αντ.Σαμαρά] πως η συνέχιση της ίδιας πολιτικής δεν οδηγεί πουθενά, οδηγεί στο ίδιο αδιέξοδο» ανέφερε ο κ. Κουβέλης τονίζοντας πως «είναι ξεπερασμένες οι λογικές “ή αυτοί ή εμείς” και η δική μας κοινωνία τις απορρίπτει».

«Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού γυρίζει την πλάτη στην πόλωση» συνέχισε ο ίδιος κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλουν να κρύψουν τα αδιέξοδα των πολιτικών τους πίσω από την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η ΔΗΜΑΡ «δεν στοιχίζεται πίσω από αυτές τις δύο αδιέξοδες πολιτικές, δεν είναι και δεν θα γίνει παρακολουθηματική δύναμη κανενός» κατέληξε ο Φώτης Κουβέλης αναφέροντας ότι το κόμμα ψηφίζει «παρών» -«είναι μία υπεύθυνη στάση, δεν συνιστά υπεκφυγή να τοποθετηθείς με τον ένα ή με τον άλλο, ακριβώς γιατί δεν το χρειάζεται η χώρα και οι πολίτες».

«Το γεγονός ότι είμαστε σε διαπραγμάτευση δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμία πλευρά, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αντιπολίτευση» υπογράμμισε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By