Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας τα βάζει με την Άγκελα Μέρκελ και ζητάει κούρεμα του ελληνικού χρέους
Πιστός στο ευρωπαϊκό του όραμα και επικριτικός κατά της Άγκελα Μέρκελ εμφανίζεται ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ. Με αφορμή τα 95α γενέθλιά του, ο ιστορικός ηγέτης της χώρας, μίλησε για το ευρωπαϊκό του όραμα και την ανάγκη για αλληλεγγύη στην Ευρώπη, την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και τη λανθασμένη προσέγγιση της γερμανίδας καγκελάριου για την Ευρώπη. Ο κ. Σμιτ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Μεγάλωσε στην DDR (Ανατολική Γερμανία). Επιθυμούσε την ελευθερία, αλλά όχι την Ευρώπη. Μόνο μετά το 1990(τη χρονιά επανένωσης της Γερμανίας) κατάλαβε ότι ελευθερία και Ευρώπη είναι δύο έννοιες ομογενοποιημένες».
Σε αυτό το κλίμα, ο Χέλμουτ Σμιτ ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη για τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση και καταγράφουν τεράστιο χρέος, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Σήμανε επίσης και το καμπανάκι του κινδύνου για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, που ξεπερνούν και το 50%. Προειδοποίησε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα η ανεργία και ότι υπάρχουν οι συνθήκες για κοινωνική αναταραχή. Υπενθύμισε τον Μάη του ’68 και πως η δυσαρέσκεια των νέων οδήγησε στην εξέγερσή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι χρειάζεται διεθνής συνδιάσκεψη πιστωτών για το ελληνικό χρέος, ώστε να γίνει αναδιάρθρωση και να διαγραφεί μέρος των δανείων από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ. «Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους παραμένει και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Οι Γερμανοί θα πληρώσουν αποδεχόμενοι μια αναδιάρθρωση υπό τη μορφή επιμήκυνσης (rescheduling). Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές θα πρέπει να διαγράψουν ένα τμήμα των χρεών. Το ίδιο ισχύει για ιδιωτικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες» Δήλωσε στο marketwatch ο κ. Σμιτ και πρόσθεσε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μια συνδιάσκεψη πιστωτών για το ελληνικό χρέος, του ιδίου τύπου με εκείνη που είχε γίνει για τα χρέη της Γερμανίας μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η Ελλάδα έχει ένα πληθυσμό μόλις 11 εκατομμυρίων, είναι πολύ μικρό το μέγεθος αν το συγκρίνουμε με εκείνο της Γερμανίας μετά το 1945».
Σε σχέση με το κατά πόσον ο γερμανικός λαός είναι έτοιμο για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο πρώην καγκελάριος τονίζει ότι «δεν έχει σημασία, ο κόσμος θα ακολουθήσει την κυβέρνηση», ενώ σε σχέση με την αναμενόμενη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι: «θα αρχίσει μια αντιπαράθεση και μπορεί να κρατήσει κάποιο διάστημα. Θα κοστίσει στην κυρία Μέρκελ ένα ποσοστό της αξιοπιστίας της, αλλά μπορεί να το ξεπεράσει χωρίς μεγάλες δυσκολίες».
«Ασφαλώς -αναφέρει ο κ. Σμιτ- οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τυπώνουν χρήμα για τα επόμενα 2 με τρία χρόνια, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν για πάντα διότι κάποια στιγμή αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό».