Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη

 Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

kataigida1

Χαλάει ο καιρός από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, οπότε σταδιακά αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η μεταβολή θα ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά.

Συγκεκριμένα, για αύριο Τετάρτη 16/10 προβλέπεται ότι θα εκδηλωθούν, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σταδιακά μέχρι το βράδυ στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου.

Για μεθαύριο Πέμπτη 17/10 έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι. Πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν αρχικά στα δυτικά και βόρεια και μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα.

Αναλυτική πρόγνωση για την Τετάρτη

Μακεδονία, Θράκη

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, από το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες που θα είναι κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 ΜΠΟΦΟΡ. Τη νύχτα στα δυτικά βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 12 έως 25 βαθμούς.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα αλλά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν στα βορειοδυτικά.

ΑΝΕΜΟΙ: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 15 έως 25 βαθμούς. Στην Ηπειρο κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη..

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις κατά περιοδους αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά έντονες κυρίως στην Πελοπόννησο.

ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 13 έως 25 βαθμούς.

Κυκλάδες, Κρήτη

ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα εκδηλωούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στις Κυκλάδες.

ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ,

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 18 έως 27 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

ΚΑΙΡΟΣ: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις τοπικα αυξημένες, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.

ΑΝΕΜΟΙ: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 18 έως 26 βαθμούς. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ

Αττική

ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες.

ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 στα ανατολικά 6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 14 έως 26 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη

ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.

ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 2 με 4 και τη νύχτα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 16 έως 22 βαθμούς.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συστάσεις στους πολίτες

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρών βροχών και καταιγίδων). Ειδικότερα:

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By