Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γήπεδο Παναθηναϊκού: αλήθειες και ψέματα…

Λεωφόρος Αλεξάνδρας, γήπεδο Παναθηναϊκού. Νέο, αλλά και παλιό! Παλιό… αλλά και νέο! Τελικά, ποια είναι η πραγματικότητα; Έχουμε να κάνουμε με κάτι νέο ή, με κάτι το –τελείως- παλαιό;

Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία των τελευταίων σαράντα –και βάλε- χρόνων για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τις προσπάθειες, τόσο του εκσυγχρονισμού του, όσο και της… μεταφοράς της έδρας (από τη Λεωφόρο σε άλλο χώρο), θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως, πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με την ιστορία που είχε να κάνει με το περιβόητο… γιοφύρι της Άρτας! Τη μια το έχτιζαν, την άλλη το γκρέμιζαν…

Δεν θα σταθώ όμως σ αυτό.

Με αφορμή ένα δημοσίευμα στα «Πράσινα νέα» (του δημοσιογράφου Μπάμπη Τσιμπήδα) θα ξετυλίξουμε το κουβάρι των προσπαθειών του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια για την απόκτηση ενός γηπέδου υψηλών προδιαγραφών. Και θα σχολιάσουμε, βεβαίως. Τα… τι, αλλά και τα γιατί! Γιατί ο Παναθηναϊκός (ακόμη και) σήμερα παιδεύεται με το γηπεδικό…

1957978_10152313024994801_66100765_nΗ ανακατασκευή ή η επέκταση της χωρητικότητας του «Απόστολος Νικολαΐδης» είναι ένα ζήτημα που απασχολούσε διαχρονικά τους εκάστοτε διοικούντες τον Παναθηναϊκό.

Από την πρώτη στιγμή που ο σύλλογος εγκαταστάθηκε οριστικά και αμετάκλητα στο οικόπεδο της Περιβόλας, διαρκώς λάμβαναν χώρα έργα για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η έδρα του Παναθηναϊκού αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες τον πιο σύγχρονο αθλητικό πολυχώρο στην πατρίδα μας. Άλλωστε, είναι το πρώτο γήπεδο που ηλεκτροδοτήθηκε, το πρώτο που τοποθετήθηκε χλοοτάπητα, το πρώτο που στέγασε αθλήματα σε κλειστούς χώρους και γενικότερα ήταν το πρώτο σε καινοτομίες.

Ακόμα και όταν ολοκληρώθηκε ο σκελετός του κτίσματος, ο οποίος διατηρείται ως τις μέρες μας με τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και υποστύλωσης, ουδέποτε σταμάτησε η κουβέντα για την περαιτέρω αλλαγή της μορφής του, ώστε να ανταποκρίνεται κάθε φορά στις ανάγκες της εποχής.

Το καλοκαίρι του 2000, λόγω του επικείμενου κλεισίματος του «Σπύρος Λούης» εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η ΠΑΕ προχώρησε σε μία δαπανηρή ανακαίνιση του «Απόστολος Νικολαΐδης» ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να επιστρέψει η ομάδα ποδοσφαίρου, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε δομικές μετατροπές.

leoforosΤην 1η Αυγούστου του 2014, διέρρευσε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων η μακέτα με τη μορφή που θα έχει το «Απόστολος Νικολαϊδης» όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης του, όπως σχεδίασε ο Ερασιτέχνης και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

leoforos+maketa+1Με αυτή την αφορμή το www.prasinanea.gr παραθέτει τις μακέτες που παρουσιάστηκαν για την ιστορική έδρα του Τριφυλλιού στην πορεία του χρόνου, από τις πιο παλιές έως τις πιο πρόσφατες…

Η μακέτα του 1971

leoforos+maketa+1 (1)Ο Παναθηναϊκός «γιγαντωνόταν», είχε παίξει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τον Άγιαξ και είχε διαφανεί ότι το «Απόστολος Νικολαΐδης» με την μορφή που είχε, δεν θα επαρκούσε για πολλά χρόνια. Η ανάγκη για κάτι καλύτερο θα έκανε σύντομα την εμφάνιση της και οι τότε διοικούντες αναζητούσαν λύσεις.

Στον Τύπο της εποχής είχε κυκλοφορήσει η παραπάνω μακέτα, που προέβλεπε διώροφες κεντρικές εξέδρες και αύξηση της χωρητικότητας, μέχρι να εντοπιστεί η κατάλληλη τοποθεσία και να κατασκευαστεί ένα νέο και μεγαλύτερο γήπεδο. Ότι συμβαίνει και σήμερα, δηλαδή…

Η μακέτα του 1999

leoforos+maketa+2Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, ο Παναθηναϊκός είχε αφήσει το απαρχαιωμένο «Απόστολος Νικολαΐδης» για το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, αλλά ήδη είχε καταστεί σαφές πως η ΠΑΕ είχε ανάγκη από ένα νέο και κερδοφόρο γήπεδο, προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον και τη οικονομική αυτάρκεια της. Στην παναθηναϊκή καθημερινότητα η προσοχή είχε στραφεί στο Γουδί, στο Γαλάτσι και στον Ελαιώνα, ώσπου ήρθε στο προσκήνιο μία πρόταση για την ανακατασκευή της ιστορικής έδρας του Τριφυλλιού.

Προέβλεπε αλλαγή της φοράς του αγωνιστικού χώρου, υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κατεδάφιση των σχολείων της οδού Τσόχα, απαλλοτρίωση των παρακείμενων οικοπέδων, καθώς και ανάπλαση των Προσφυγικών και των Κουντουριώτικων και ενοποίηση τους με τον Λυκαβηττό. Θεωρήθηκε υπερβολικά φιλόδοξο και δεν απασχόλησε ποτέ σοβαρά. Πάντως, η αναγκαιότητα της ανάπλασης της περιοχής επανέρχεται στην επιφάνεια…

Η μακέτα του 2000

leoforos+maketa+200Οι συζητήσεις για τις περιοχές που είχαν τις προδιαγραφές να φιλοξενήσουν το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού συνεχίζονταν, όμως κάποιοι επέμεναν να τις επαναφέρουν στην ανάπλαση του «Απόστολος Νικολαΐδης». Η πρόταση που κυκλοφόρησε για επέκταση και ανακαίνιση του υπάρχοντος γηπέδου προσέγγιζε το τρέχον σχέδιο, αλλά η αλήθεια είναι πως ήταν μία γενική ιδέα και όχι ένα λεπτομερές και αναλυτικό πλάνο.

Η μακέτα του 2003

leoforos+maketa+3Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε καταλήξει στο Βοτανικό ως την κατάλληλη επιλογή για το νέο γήπεδο μέσω της Διπλής Ανάπλασης, αλλά ο Θανάσης Γιαννακόπουλος επανέφερε την ιδέα της ανακατασκευής του «Απόστολος Νικολαΐδης». Σε αντίθεση με την πρόταση του 1999, αυτή δεν απαιτούσε μεταβολές στους γύρω χώρους, με εξαίρεση το πάρκινγκ πίσω από τις Θύρες 6-7, το οποίο συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο του τότε προέδρου του Ερασιτέχνη.

leoforos+maketa+2bΤο αξιοσημείωτο είναι ότι οι εικόνες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, προέβλεπαν την κατασκευή μιας πλατείας εμπορικών καταστημάτων κάτω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο και κάτω από την πλατεία την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ! Αναμφίβολα, ήταν ένα σχέδιο μεγαλεπήβολο!

Η μακέτα του 2013

11_GIPEDO_PANATHINAIKOUΣτις 10 Δεκεμβρίου του 2013, το Παναθηναϊκό Κίνημα παρουσίασε την πρόταση του για την κατασκευή του νέου γηπέδου. Το πρότζεκτ επιμελήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Κίμωνα Βενέρη και προβλέπει τη χρήση του υπάρχοντος οικοπέδου και των παρακείμενων εκτάσεων στην οδό Τσόχα, καθώς επίσης και την ανάπλαση των Προσφυγικών με την αξιοποίησή της ως σχολικά κτίρια και πολιτιστικά κέντρα. Είναι ένα υλοποιήσιμο και φιλόδοξο σχέδιο με υπολογιζόμενο κόστος κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην αναβάθμιση των Αμπελοκήπων.

Αυτά από το -εξαιρετικό- ρεπορτάζ για τη Λεωφόρο.

Προσωπικά, δεν καταλαβαίνω κάποια πράγματα. Το σημαντικότερο; Που είδε, διάολε, η επιτροπή πολιτών και η κάθε επιτροπή… αντίδρασης την χρησιμότητα των… περίφημων «Προσφυγικών» (ένα απίστευτο ΑΙΣΧΟΣ για την Αθήνα) και δεν μπορώ ακόμη να αντιληφθώ προς τι, αυτή η κόντρα (των… αγανακτισμένων) από τον καιρό που ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε, αφ ενός να φτιάξει γήπεδο στο Βοτανικό (εκεί όπου έγινε, τελικά, της… πόπης με τα συμφέροντα να μοιράζονται...), αφ ετέρου να καλλωπίσει τη Λεωφόρο και να απομακρυνθεί (να καταγκρεμισθεί!) αυτό το αίσχος που… φιγουράρει στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, λες και ήμαστε καταμεσής στον εμφύλιο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Δυστυχώς, αστυνομία ψευτοιδιεολόγων δεν υφίσταται!

Βαγγέλης Μελέκογλου

 

 

 

 

 

 

By