Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

ΤΧΣ: Τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ από τις «bad banks»

Αναμένει περί τα 250 εκατ. ευρώ από την εκκαθάριση της ΑΤΕ, ενώ τα υπόλοιπα θα αποδοθούν από τις εκκαθαρίσεις της Proton, του ΤΤ, της T Βank και της FBB

protonbankA.jpg

 

Τα πρώτα κεφάλαια από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες, όπως προέκυψαν μετά το σπάσιμο σε «καλή» και «κακή» αναμένει να του επιστραφούν σύντομα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κινήσει τις διαδικασίες ώστε να επιστραφούν στο Ταμείο έως και 300 εκατ. ευρώ από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες.

Όπως είχε αναφέρει η διοίκηση του ΤΧΣ αναμένει περί τα 250 εκατ. ευρώ από την εκκαθάριση της ΑΤΕ. Τα υπόλοιπα θα αποδοθούν από τις εκκαθαρίσεις της Proton, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της T Βank (πρώην Aspis Bank) και της FBB.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων να πιστώσουν στους λογαριασμούς του ΤΧΣ μέρος των κεφαλαίων που έχουν ανακτήσει από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αποπληρωμές δανείων αλλά και από τους τόκους που έχουν εισπράξει.

Οι πληροφορίες της FMVoice.gr αναφέρουν ότι η τρόικα στη χθεσινή πρώτη επαφή που είχε με την Τράπεζα της Ελλάδος ενημερώθηκε σχετικά και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα πρώτα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα 300 εκατ. ευρώ δεν θα είναι τα μόνα που θα προκύψουν από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες. Αυτά τα κεφάλαια προέρχονται από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων των bad banks, αποπληρωμές δανείων αλλά και από τους τόκους που έχουν εισπράξει και θα προστεθούν στο «μαξιλάρι» των 10,2 δισ. ευρώ που έχει απόθεμα το Ταμείο από τα συνολικά 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Με βάση την ετήσια οικονομική παρουσίαση του 2012, οι απαιτήσεις του ΤΧΣ από τις εκκαθαρίσεις των bad banks ήταν 7,2 δισ. ευρώ και προέβη σε απομειώσεις ύψους 5,037 δισ. ευρώ, οπότε απαιτητά είναι πλέον τα 2,218 δισ. ευρώ. Το Ταμείο έχει διαθέσει συνολικά 13,374 δισ. ευρώ για την κάλυψη των bad banks. Την διετία 2011-2012 διέθεσε 7,70 δισ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών τραπεζών που «έσπασαν» σε καλή και κακή δραστηριότητα (ΑΤΕ, Proton, συνεταιριστικές) και άλλα 5,6 δισ. ευρώ διατέθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2013 για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την TBank και την FBB.

πηγή: fmvoice

(Visited 1 times, 1 visits today)
By