Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Aβραμόπουλος: Να κυριαρχήσει η διπλωματία στην Ουκρανία

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και  συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

@fosphotos.com Menelaos Myrillas
@fosphotos.com Menelaos Myrillas

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η στρατηγική της ΕΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια και η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων και της αμυντικής της βιομηχανίας, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στο πλαίσιο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, χθες στο Λουξεμβούργο.

Την ελληνική Προεδρία της ΕΕ εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος, σε δήλωσή του, στις εξελίξεις στην Ουκρανία, επισήμανε την ανάγκη «να κυριαρχήσει η διπλωματία και να βρεθεί πολιτική λύση, γιατί στην Ουκρανία δεν διακυβεύεται μόνο η ειρηνική διευθέτηση μιας περιφερειακής κρίσης, αλλά και η παγκόσμια σταθερότητα. Πιστεύω ότι τώρα είναι πάλι η ώρα να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στην αξία της αμοιβαίας κατανόησης και συνεννόησης».

Εξέφρασε δε την ελπίδα «η συνάντηση της Μεγάλης Πέμπτης στη Γενεύη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ουκρανία και τη Ρωσία να δώσει απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο κοινός στόχος πρέπει να είναι μια ελεύθερη, δημοκρατική και αδιαίρετη Ουκρανία, που θα ενώνει στην πράξη τον Ευρωατλαντικό χώρο με τη Ρωσία» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στη στρατηγική της ΕΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «αποτελεί καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφυλάξει τα συμφέροντά της για ένα ασφαλές, ανοιχτό και καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον, που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των ανθρώπων και την ειρηνική, νόμιμη, δίκαιη και βιώσιμη χρήση του θαλάσσιου πλούτου». Τέλος επανέλαβε την πρότασή του για αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας «σε πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισάξιο με αυτούς της πολιτικής και της οικονομικής Ένωσης».

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By