Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Aντ. Σαμαράς: Προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στην China Daily

samaras640-468_070314

Τις προοπτικές ενίσχυσης της ήδη στενής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας αναλύει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα China Daily, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέντευξη, υπό τον τίτλο «Κίνα και Ελλάδα ανοίγουν «παράθυρο» Πολιτισμού μεταξύ Ανατολής και Δύσης» ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, στις προσδοκίες του από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα και στη δυναμική της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι το 2014 είναι ο πρώτος χρόνος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, παραθέτει στοιχεία για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας, αναφέρεται στη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και τονίζει ότι η Κίνα ήταν μεταξύ των χωρών, οι οποίες συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης χρέους.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του, ο κ. Σαμαράς αναλύει τις προοπτικές ενίσχυσης της ήδη στενής συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίως επωφελείς για τις δύο χώρες (επενδύσεις, υποδομές, ναυτιλία, εμπόριο, τουρισμός, πολιτισμός) και υπογραμμίζει ότι σημειώνεται «απτή πρόοδος» και ότι δημιουργείται μία «σταθερή σχέση, με τεράστιες προοπτικές για τις δύο χώρες». Ειδικότερα, για την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διατυπώνει την άποψη ότι η επένδυση αυτή «είναι μόνο η αρχή μίας στρατηγικής κινεζικής συμμετοχής στις ελληνικές υποδομές, στη διαδικασία για τη δημιουργία ενός μείζονος “ευρωπαϊκού διαδρόμου”».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναδεικνύει τη σημασία του πολιτισμού ως του «καλύτερου και πιο σταθερού δρόμου για την προσέγγιση των λαών» και επισημαίνει ότι «οι μοναδικές ιστορικές εμπειρίες της Κίνας και της Ελλάδας είναι από τη φύση τους συμπληρωματικές και διαθέτουν παγκόσμια δυναμική».

By