Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Aρχιφύλακας και συνταξιούχος λιμενικός σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Διευκόλυναν την είσοδο μεγάλου αριθμού παρανόμων μεταναστών στην χώρα

peripoliko-astunomia

Δύο συνταξιούχοι ναυτικοί, μια 42χρονη τραπεζική υπάλληλος, ένας 50χρονος αρχιφύλακας, και ένας 50χρονος απόστρατος του λιμενικού συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ΕΛ.ΑΣ διερευνούσε τους τελευταίους οκτώ μήνες τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εμπλέκονταν σε διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών.

Συγκεκριμένα διευκόλυναν την είσοδο μεγάλου αριθμού παρανόμων μεταναστών στην χώρα από την Τουρκία, με σκάφη μέσω θαλάσσης και στη συνέχεια τους διακινούσαν οδικώς, με λεωφορεία και φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων, προς διαφόρους προορισμούς, αλλά και προς άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία.

Για κάθε μη νόμιμο μετανάστη η οργάνωση λάμβανε το ποσό των 2.000 – 3.000 ευρώ ως αμοιβή. Ως προς τον καταμερισμό των δραστηριοτήτων, οι δύο συνταξιούχοι ναυτικοί είχαν το «ρόλο» των οργανωτών.

Ο αρχιφύλακας εκτελούσε χρέη προπομπού κατά τις μετακινήσεις των μεταναστών, για 2.000 ευρώ, κάθε φορά.

Ο απόστρατος αξιωματικός του λιμενικού, συμμετείχε ενεργά και παρείχε πληροφόρηση σχετικά με τους ελέγχους και τις περιπολίες του Λιμενικού Σώματος.

Χρησιμοποιούσαν διάφορα τεχνάσματα, ώστε να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις αρχές. Συγκεκριμένα, για να εξαφανίσουν τα ίχνη του σκάφους, προχώρησαν σε μετονομασία του.

Στη συνέχεια για να «εμφανίσουν» αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος προχώρησαν σε εικονική πώληση του σκάφους, μέσω ενός πολυδαίδαλου συστήματος μεταβίβασης σε offshore εταιρείες του εξωτερικού, που όπως προέκυψε έχουν ως κοινή διαχειρίστρια, εταιρεία που εδρεύει στην Πολιτεία Delaware των Η.Π.Α.

Προκειμένου η εγκληματική οργάνωση να νομιμοποιεί τα κέρδη της, χρησιμοποιούσε τεχνικές, όπως τη μεθοδολογία ξεπλύματος με μικρές καταθέσεις ( smurfing ), την ιδιωτική κατανάλωση (μετρητά στο σπίτι), τη «ρευστότητα» επιχειρήσεων μέσω εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην αγορά (σκάφη αναψυχής) και την «νόμιμη» επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω υπεράκτιων εταιρειών.

Στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθη για την εμπλοκή του σε άλλη υπόθεση ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, που φέρει το βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή και υπηρετεί στην Κορινθία. Σε βάρος του σχηματίστηκε αυτοτελής ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος.

Ειδικότερα προέκυψε χρηματισμός του με το ποσό των 11.000 ευρώ, από τον 52χρονο ημεδαπό, ο οποίος συνελήφθη για την εμπλοκή του στην συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση.

Όπως προέκυψε ο χρηματισμός σχετίζεται με ετεροειδή, μη συναφή υπόθεση και συγκεκριμένα με την ανάθεση, από τον 52χρονο, στον Αξιωματικό, υπόθεσης ιδιωτικής φύσης, που αφορούσε αναζήτηση και ανεύρεση ατόμου, που όφειλε στον ιδιώτη υψηλό χρηματικό ποσό.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας, έχει κινηθεί η διαδικασία για την επιβολή των ανάλογων πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος των δύο αστυνομικών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By