Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Alpha Bank: Επιδείνωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος

Οι ανησυχίες αυτές προκαλούνται από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματα της στα σύνορα με την Ουκρανία

alpha bank800

Επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος, κυρίως λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών, διαπιστώνει σε ανάλυσή του το Τμήμα Διεθνών Αγορών της Alpha Bank.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, οι ανησυχίες αυτές προκαλούνται από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματα της στα σύνορα με την Ουκρανία.

Προς την ίδια κατεύθυνση, στη Γερμανία οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη υποχώρηση (3,2%, εκτίμηση: 0,9%, Μάιος: -1,6%) από το Σεπτέμβριο του 2011 και σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη μείωση (-2,4%, εκτίμηση: 1,1%, Μάιος: 5,5%) από τον Οκτώβριο του 2012, πιθανόν λόγω αρνητικού αντίκτυπου από την κρίση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την τελική μέτρηση, ο ενοποιημένος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 53,8 μονάδες (εκτίμηση: 54, Ιούνιος: 52,8, μέσος όρος 12 μηνών: 52,7).

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη ενισχύθηκαν σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο (0,4%, εκτίμηση: 0,5%, Μάιος: 0,3%) για 5ο μήνα το τελευταίο 6μηνο. Στη Μ. Βρετανία ο δείκτης υπηρεσιών PMI ανήλθε τον Ιούλιο σε υψηλό (59,1, εκτίμηση: 58, Ιούνιος: 57,7) από το Νοέμβριο του 2013.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax στη Μεγάλη Βρετανία ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο κατά 1,4% (εκτίμηση: 0,4%, Ιούνιος: -0,4%).

Στην Ελβετία ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε τον Ιούλιο μηδενική μεταβολή σε ετήσια βάση (Ιούνιος: 0%), όπως αναμενόταν, συμβαδίζοντας με την εκτίμηση ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα εξακολουθεί να εφαρμόζει επεκτατική νομισματική πολιτική.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης υπηρεσιών ISM ανήλθε τον Ιούλιο σε υψηλό (58,7, εκτίμηση: 56,5, Ιούνιος: 56) από το Δεκέμβριο του 2005, καταδεικνύοντας ανάπτυξη του τομέα. Οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο κατά 1,1% (εκτίμηση: 0,6%, Μάιος: -0,6%). Ο Πρόεδρος της Fed Dallas (R. Fisher) εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανόν θα προβεί σε αύξηση του επιτοκίου αναφοράς νωρίτερα του αναμενομένου.

Στην Ιταλία αναμένονται η βιομηχανική παραγωγή Ιουνίου και η αρχική μέτρηση του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου. Στη Μ. Βρετανία ανακοινώνονται η βιομηχανική παραγωγή Ιουνίου και η εκτίμηση (NIESR) για το ΑΕΠ της περιόδου Μάιος-Ιούλιος. Στις ΗΠΑ αναμένονται τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο μηνός Ιουνίου.

By