Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Alpha Bank: Θα συνεχιστεί η εισροή καταθέσεων

«Δεδομένη η ικανότητα της Ελλάδας για επιστροφή στις αγορές» σχολιάζει η τράπεζα

katathesh660

Αισιόδοξη εμφανίζεται η Alpha Bank για επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, παρά τη μικρή υποχώρηση που κατέγραψαν για το Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, όπως σημειώνει η τράπεζα σε οικονομική ανάλυση της.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η αποκατάσταση της θετικής πορείας των καταθέσεων μπορεί να οδηγήσει και σε έγκαιρη επαναφορά του θετικού ρυθμού αύξησης της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, που, ωστόσο, διατηρήθηκε στο -4% σε ετήσια βάση και τον Φεβρουάριο του 2014, όπως και στους προηγούμενους δύο μήνες. Αυτή η επάνοδος σε θετικό ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων, πιθανότατα από το δεύτερο εξάμηνο 2014) θα σηματοδοτήσει την είσοδο της οικονομίας σε σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν, επίσης, ότι καθίσταται πλέον δυνατή η έγκαιρη επάνοδος και του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για δανεισμό με έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων με ικανοποιητικούς όρους, όπως έχουν ήδη κάνει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. «Με τις σημερινές τάσεις, η δυνατότητα του ελληνικού Δημοσίου για δανεισμό από τις αγορές με ικανοποιητικό κόστος είναι δεδομένη. Σε κάθε περίπτωση, με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και με το δανεισμό του δημοσίου από τις αγορές καλύπτονται ουσιαστικά πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2014 και το 2015 και, ενδεχομένως, έως και το 2016» εκτιμούν.

«Οι επίσημοι δανειστές, στους οποίους στηριζόμαστε για τη χρηματοδότησή μας τα τελευταία 4-έτη, δηλαδή η Ζώνη του Ευρώ και το ΔΝΤ, δεν θα είναι πια διαθέσιμοι μετά το 2015. Από εκεί και πέρα θα μπορούμε να δανειστούμε με ικανοποιητικούς όρους μόνο αν έχουμε τη δυνατότητα και τη θέληση να εξυπηρετούμε απρόσκοπτα τα χρέη μας και αν η διαβάθμισή μας στην κλίμακα της πιστοληπτικής δυνατότητας ικανοποιεί τους δανειστές μας. Τίποτα από αυτά δεν θα είναι δυνατό να γίνει χωρίς τη συστηματική επίτευξη σημαντικών πλεονασμάτων στη Γ.Κ. (Γενική Κυβέρνηση). Η πραγματική λιτότητα θα προκύψει για τη χώρα αν, με τη διατήρηση της πιστοληπτικής μας διαβάθμισης σε χαμηλά επίπεδα, δεν θα έχουμε στο μέλλον τη δυνατότητα να δανειστούμε από το εξωτερικό είτε ως Ελληνικό. Δημόσιο, είτε ως Τράπεζες, είτε ως επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα» αναφέρουν οι αναλυτές.

By