Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Lex: Θερμό καλωσόρισμα στις ελληνικές τράπεζες

 Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έχουν ενισχυθεί κατά μέσο όρο 46% στο τελευταίο τρίμηνο

FOSPHOTOS / Αλέξανδρος Κατσής
FOSPHOTOS / Αλέξανδρος Κατσής

«Περάστε, καθήστε και ακουμπήστε τα πόδια σας στο τραπέζι. Θα σερβίρω καφέ...».

Οι επενδυτές καλωσορίζουν τις ελληνικές τράπεζες πίσω στη ζωή τους όπως ένα γονιός θα καλωσόριζε την επιστροφή του άσωτου υιού. Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έχουν ενισχυθεί κατά μέσο όρο 46% στο τελευταίο τρίμηνο, ακόμη και μετά τη χθεσινή βουτιά. Οι επενδυτές των hedge funds λειτουργούν σταθερά ως στήριγμά τους – και δεν είναι οι μόνοι.

Σε αυτήν την ωραία ατμόσφαιρα, η οικογένεια ελπίζει ότι η ομαλότητα θα επιστρέψει σύντομα για τη ζωή με το τραπεζικό τρίο.

Ο κλάδος διέπεται από συγκεντρωτισμό, οπότε στο τέλος θα καταλήξει με λιγότερες, αλλά δυνατότερες τράπεζες. Φημολογείται ότι ορισμένες εξ αυτών θα δημιουργήσουν μια εσωτερική bad bank, προσφέροντας σε όλους μια ξεκάθαρη εικόνα για τα δυνητικά τους προβλήματα. Και αν οι τράπεζες μπουν στον δρόμο τους, η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί την επενδυτική ζήτηση για να επιταχύνει την αποεπένδυση των μεριδίων 80-85% που κατέχει στο τρίο.

Όμως, το δυσοίωνο χτύπημα στην πόρτα που ακούγεται είναι η κοινωνική λειτουργός, που έχει τη μορφή του stress test της BlackRock, που θα δημοσιευτεί σε έναν-δύο μήνες. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, το αποτέλεσμα θα είναι απαιτήσεις για περισσότερα κεφάλαια.

Εν τω μεταξύ, η απειλή ενός ακόμη προγράμματος διάσωσης προς το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να στοιχειώνει. Δεν θα προκαλούσε απαραιτήτως ζημιά στις τράπεζες, που έχουν μειώσει τα ανοίγματα τους σε κρατικά ομόλογα, αλλά θα καθυστερούσε την οικονομική ανάκαμψη στην οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η αισιοδοξία για τις τράπεζες.

Και ενώ θα ήταν καλό να δούμε την κυβέρνηση να πωλεί τα τραπεζικά της μερίδια όσο το δυνατόν συντομότερα, θα πρέπει να γίνουν μεταβολές στα warrants που σχετίζονται με αυτά τα μερίδια. Είναι μεγάλο πράγμα να ζητάς τη διεθνή έγκριση για κάτι που θα εξυπηρετήσει τους επενδυτές εις βάρος του κράτους.

Η ανάκαμψη στις τιμές των μετοχών έχει ανεβάσει την Πειραιώς και την Alpha σε συντελεστή περίπου 0,8 έναντι της λογιστικής τους αξίας. Έχουν δηλαδή έκπτωση σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά όχι μεγάλη – και μάλιστα είναι συνυφασμένη με αισιοδοξία.

Εν κατακλείδι, είναι ακόμη νωρίς για να αποφασίσουν οι γονείς να κληροδοτήσουν την οικογενειακή περιουσία…

πηγη: euro2day

(Visited 1 times, 1 visits today)
By