Το διεθνές ειδηδεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με εκτενές του δημοσίευμα παρουσιάζει τις δύο αντικρουόμενες πλευρές της διαμάχης που έχει ξεσπάσει για το επενδυτικό σχέδιο και τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της Eldorado Gold στην Χαλκιδική, ενώ αναφέρεται επίσης στις σημερινές εφόδους και τις δύο συλλήψεις της αστυνομίας σε σπίτια κατοίκων.
«Ένα βουνό από χρυσό έχει διχάσει τη γενέτειρα του Αριστοτέλη στη Βόρεια Ελλάδα» είναι η εισαγωγή του άρθρου ενώ υποστηρίζει ότι «η ικανότητα των αρχών να διευθετήσουν τις αντικρουόμενες απαιτήσεις στο μεγαλύτερο μεταλλευτικό σχέδιο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα θα δείξει το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η χώρα να εξέλθει της ύφεσης, των δύο διασώσεων και της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους που έχει γίνει ποτέ».
Στον δήμο Αριστοτέλη, όσοι αντιτάσσονται στο επενδυτικό σχέδιο υποστηρίζουν ότι θα υπάρχει μεγάλο πλήγμα του τουρισμού της περιοχής, ενώ οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν πως το μεταλλείο θα τονώσει την απασχόληση σε μια περιοχή με ποσοστό ανεργίας της τάξεως του 35%.
«Η ανεργία θα εξαφανιστεί», ισχυρίζεται ο δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας. «Όμως χρειάζονται δύο – τρία χρόνια για να πειστεί η κοινωνία».
Η ένταση κλιμακώνεται τον τελευταίο χρόνο αναφορικά με το μεταλλευτικό σχέδιο στις Σκουριές. Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε επίθεση στα γραφεία και στον εξοπλισμό της Eldorado Gold, προκαλώντας ζημιές ύψους 1 εκατ. δολαρίων, ενώ τον Μάρτιο στην Ιερισσό έγινε επέμβαση της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και τις συλλήψεις κατοίκων προκειμένου να διαλυθεί η διαδήλωση. Σήμερα τα ξημερώματα, έγιναν έφοδοι σε σπίτια κατοίκων στις Σκουριές και συνελήφθησαν δύο άτομα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Αν και το ορυχείο έχει λάβει την έγκριση των αρμόδιων αρχών, οι ενάντιοι του σχεδίου έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την ανατροπή της απόφασης, η οποία εκκρεμεί.
«Οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι», δηλώνει η κ. Μαρία Καδόγλου, άνεργη φυσικός εκπαιδευτικός, αναφερόμενη στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδίου, και προσθέτει πως «το κράτος μας έχει δείξει ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Το κράτος τείνει να ευνοεί τις εταιρείες αντί τις κοινότητες και το περιβάλλον».
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από τη μεριά του υποστηρίζει ότι επιθυμεί να προωθηθούν όλες οι επενδύσεις που φέρνουν κεφάλαια στην Ελλάδα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ δηλώνει ότι «περιβαλλοντικά, πρέπει να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των όρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, πάμε πέρα από αυτό».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, δεν υπάρχει δίλλημα μεταξύ τουρισμού, που αντιπροσωπεύει περίπου το 17% της ελληνικής οικονομίας, και της εξόρυξης μετάλλων, που αντιπροσωπεύει περίπου το 4% του εγχώριου ΑΕΠ.
Για περιβαλλοντική καταστροφή κάνει λόγο ο Απόστολος Ευθυμίου, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Ουρανούπολη, προειδοποιώντας ότι «θα χυθεί αίμα αν συνεχιστεί αυτό». Όπως υποστηρίζει, δεν ενημερώθηκαν επαρκώς από τις τοπικές αρχές για τα σχέδια της Eldorado.
Ο Καναδός Britt Reid, γενικός διευθυντής του σχεδίου για τις Σκουριές, δηλώνει πως ο ίδιος σχεδιάζει να παραμείνει στις Σκουριές τουλάχιστον τρία χρόνια για το σχέδιο, που σύμφωνα με τον ίδιο δεν εμφανίζει καμία έκτακτη τεχνική δυσκολία.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Ζαφειρούδας, ο οποίος είναι χειριστής μηχανημάτων στην Eldorado, λέει πως και οι εργαζόμενοι της εταιρείας ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος και ότι ενδεχόμενη άνθηση των μεταλλείων θα είναι κέρδος για όλους.