Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Bloomberg: Μετά από μια ημέρα κατάλαβε ότι δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες

Τι αναφέρει για Εθνική και Eurobank

bloomberg_ekt

Με καθυστέρηση 24 ωρών το Bloomberg προχωρεί σε διευκρινιστικό κείμενο με το οποίο ξεκαθαρίζει ότι τελικά οι τράπεζες που κόβονται απ” τα στρες τεστς της ΕΚΤ είναι πολύ λιγότερες και ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια -πλην της περίπτωσης της Eurobank– χάρη στις κινήσεις που έκαναν να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους εντός του 2014.

«Η λίστα με τις τράπεζες που απέτυχαν στα στρες τεστ είναι πολύ λιγότερες εάν δει κανείς τις υποσημειώσεις της Κεντρικής Τράπεζας», τιτλοφορείται το νέο διορθωτικό θέμα.

«Αν και τα αποτελέσματα της ΕΚΤ δείχνουν ότι 13 τράπεζες εξακολουθούν να έχουν κεφαλαιακό κενό μετά τα μέτρα που έλαβαν φέτος, υποσημειώσεις εξηγούν πως πέντε απ” αυτές, δύο ελληνικές, δύο σλοβένικες και μία βελγική δεν χρειάζονται να προχωρήσουν σε αναζήτηση νέων Κεφαλαίων απ” αυτά που έχουν αντλήσει ήδη«, αναφέρει σήμερα το διεθνές πρακτορείο.

Έτσι το Bloomberg σημειώνει πως: «μόνο οκτώ τράπεζες από τις 25 δεν έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίων ή δεν έχουν ικανοποιήσει τα αιτήματα της ΕΚΤ με σχέδια για την ενίσχυση των κεφαλαίων του«, γράφει το πρακτορείο. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μία «τρύπα» 6,35 δισ ευρώ που πρέπει να καλυφθεί και η μισή αφορά το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Μεταξύ των οκτώ τραπεζών οι τέσσερις είναι ιταλικές. Το μεγαλύτερο κενό εμφανίζει η Banca Monte dei Paschi di Siena με κεφαλαιακό κενό 2,11 δισ ευρώ.

Τι λέει για Εθνική και Εurobank

ethniki-trapeza-ellados-ete-arxeiouΣτο μεταξύ, με ξεχωριστό άρθρο του το Bloomberg, τονίζει ότι η Εθνική και η Eurobank θα καταφέρουν πιθανότατα να καλύψουν τα κεφαλαιακά τους ελλείμματα με την ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Υπνεθυμίζεται ότι οι δύο τράπεζες προχώρησαν σε ανακεφαλαιοποίηση νωρίτερα το 2014, καλύπτοντας το κενό 1,76 δισ. ευρώ της Eurobank και το κενό 930 εκατ. ευρώ της Εθνικής, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ την Κυριακή.

Η Εurobank θα είναι η μεγαλύτερη θετική έκπληξη των stress tests καθώς έχει ελάχιστες ελλείψεις στον ισολογισμό της” τονίζουν οι Ronit Ghose και Yafei Tian, αναλυτές της Citigroup στο Λονδίνο.

By