Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Bloomberg: «Ούριος άνεμος» για την επιστροφή στις αγορές

Θετικότατα σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το γνωστό πρακτορείο ειδήσεων

EU-GREECE-EUROZONE-FINANCE-FEATURE

Με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ασχολείται κύριο άρθρο του Bloomberg την Τετάρτη, με το πρακτορείο να αναφέρει ότι εντείνονται τα σημάδια που δείχνουν την χώρα μας προ των πυλών για έξοδο στις διεθνείς αγορές.

Το άρθρο ασχολείται εκτενώς με την έκδοση τριετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε με ιδιαίτερη επιτυχία η Τράπεζα Πειραιώς χθες.

«Δεν πιστεύω ότι η Πειραιώς θα μπορούσε να αντλήσει αυτά τα χρήματα ένα χρόνο πριν, αλλά τώρα η κατάσταση στην Ευρωπεριφέρεια έχει βελτιωθεί δραστικά», λέει ο Volker Marnet-Islinger, επικεφαλής επενδύσεων εταιρικών ομολόγων στην Deka Investment GmbH με έδρα την Φρανκφούρτη, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ύψους 22 δισ ευρώ. «Βλέπουμε τεράστια βιβλία προσφορών για εκδόσεις υψηλής απόδοσης», προσθέτει.

Το νέο κύμα εμπιστοσύνης που δείχνουν οι επενδυτές συνολικά στην Ευρωζώνη αντικατοπτρίζεται στη σημαντική μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωπεριφέρειας, σημειώνει το Bloomberg. Οι αποδόσεις των ελληνικών και των ιρλανδικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον απ” το 2010. Τα κέρδη που καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα απ” την αρχή της χρονιάς φθάνουν το 18% και είναι τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρωζώνη. Στο ίδιο διάστημα τα πορτογαλικά έχουν αποδώσει 10% και τα ισπανικά 5,3%.

Ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται σε εξωτερική βοήθεια για τη χρηματοδότηση της. Το θετικό είναι ότι μετά από πολλούς μήνες χθες η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να συμφωνήσει με την τρόικα για την αξιολόγηση του προγράμματος, κάτι που ανοίγει την πόρτα για την εκταμίευση των υπολοίπων χρημάτων του ελληνικού προγράμματος.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά υποχώρησε 22 μονάδες βάσης, στο 6,82%.

Το κείμενο του Bloomberg κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που την Τρίτη ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το θετικό κλίμα στην Ευρώπη για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνεται και από τον Επίτροπο Οικονομικών, Όλι Ρεν, που ανέφερε ότι «η Ελλάδα ξεφεύγει από την κρίσή και γυρνάει την κρίσιμη γωνία».

 

By