Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Citi: Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τις ευρωεκλογές

Αναθεώρηση επί τα βελτίω για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ

citi

Ως θετικά μηνύματα χαρακτηρίζει η Citigroup τις πρόσφατες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, με σημαντικότερη αυτήν την επίτευξης συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανάλυση του επενδυτικού οίκου.

Η Citi τονίζει ακόμα ότι η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα πραγματοποιηθεί μετά από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Στην ανάλυση σημειώνεται ακόμα πως μια τέτοια εξέλιξη θα αντιμετωπιστεί θετικά από τους οίκους αξιολόγησης και μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση του outlook σε θετικό.

Εν τω μεταξύ, ο διεθνής οίκος αναβαθμίζει την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2015 σε 0,8% από 0,4% προηγουμένως. Την ίδια ώρα αναθεωρεί οριακά την πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2014, αναμένοντας συρρίκνωση 0,9% έναντι 1% στις 26 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή, προβλέπει αποπληθωρισμό 1,9% το 2014 και 2,2% το 2015. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί το 2014 στο 27,5% και το 2015 στο 26,4%.

H Citi τονίζει πως η ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα παραμένει αδύναμη, ο ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών είναι αρνητικός και η ανάπτυξη των εξαγωγών υπολείπεται των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας.

Επιπλέον, σημειώνει πως αναμένει μια ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα τα επόμενα τρίμηνα, αλλά αποκλείει μια απευθείας διαγραφή χρέους.

By