Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Citigroup: Τα δύο βασικά θέματα που θα χρειαστεί να διαχειριστεί η χώρα μας

Τα δύο βασικά θέματα που θα χρειαστεί να διαχειριστεί η χώρα μας είναι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών και η εκπεφρασμένη απόφαση για ταχεία έξοδο από το μνημόνιο

Citigroup

Όπως σημειώνει η Citigroup στην τελευταία ανάλυσή της που έχει ημερομηνία 3 Οκτωβρίου, ένα πιθανό αδιέξοδο στην ψηφοφορία στη Βουλή στις αρχές του 2015 μεταξύ των βουλευτών για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της δημοκρατίας, μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα την άνοιξη του 2015, με μια ευδιάκριτη πιθανότητα της επόμενης κυβέρνησης να ηγείται το κόμμα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναμεταδίδει το Capital.gr, η Citigroup αναφέρεται και στους κινδύνους που θα παρουσιαστούν εάν, τελικώς, η Ελλάδα αποφασίσει να βγει εκτός των προγραμμάτων διάσωσης. Αναφέρει το εν λόγω report: «Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να αυξήσει την αντιπαράθεση με τους επίσημους δανειστές της Ελλάδας, σε σχέση με το παρελθόν, πιθανώς βάζοντας σε κίνδυνο το ακόμη εύθραυστο κλίμα των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα. Μια πρόωρη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση, κινδυνεύει επίσης να έχει τα ίδια αποτελέσματα», αναφέρει.

Όπως εκτιμά η Citigroup, η Ελλάδα χρειάζεται την εισροή ξένου κεφαλαίου για να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη, δεδομένης της ακόμη σφιχτής κατάστασης ρευστότητας στο εσωτερικό και των πρόσφατων ενδείξεων για εξασθένιση του οικονομικού momentum.

Η Ελλάδα, αναφέρει ο οίκος, πιθανώς θα αποδεχθεί κάποιας μορφής εξωτερική εποπτεία από τους επίσημους δανειστές και μετά από το 2014, πιθανώς συμφωνώντας σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή μετά από τη λήξη του προγράμματος του EFSF τον Δεκέμβριο του 2014.

Τονίζει δε ότι ενώ η μετάδοση από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι πιθανό να παραμείνει περιορισμένη, τα ρίσκα γύρω από τα ελληνικά assets θα παραμείνουν αυξημένα στους επόμενους μήνες.

Goldman Sachs: Πρώτος, αλλά όχι μόνος ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορά στο πολιτικό ρίσκο των ημερών κάνει και η Goldman Sachs σημειώνοντας πως αυτό υπάρχει, είναι υψηλό στην Ελλάδα, αλλά συνάμα είναι και διαχειρίσιμο. Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θεωρείται μια πραγματική πιθανότητα, δεδομένης της απουσίας προόδου για την εκλογή του επόμενου προέδρου της δημοκρατίας. «Η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλό επίπεδο με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά η αίσθηση μεταξύ των συνομιλητών μας είναι ότι δεν θα ήταν σε θέση να σχηματίσει μόνος του μια κυβέρνηση, ακόμη και εάν κερδίσει τις εκλογές».

By