Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

CNBC: Ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Πολύς θόρυβος – η αγορά έχει δίκιο να ανησυχεί»

xrimatistirio

Ακόμη μεγαλύτερο κατέστη σήμερα το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν το δημόσιο χρέος της χώρας ενόψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς δανειστές της, όπως αναφέρει το CNBC.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου άγγιξε σήμερα το πρωί το 8,401%, μετά τις χθεσινές ανοδικές πιέσεις. Στην αρχή της εβδομάδας, η απόδοση διαμορφωνόταν κοντά στο 8,042%.

Οι αποδόσεις την τρέχουσα εβδομάδα δεν άγγιξαν το επίπεδο του 9% που είχαν φτάσει στα μέσα του Οκτωβρίου, όταν το αρνητικό κλίμα γύρω από την Ελλάδα επεκτάθηκε στις διεθνείς αγορές, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα. Ωστόσο, οι ανοδικά κινούμενες αποδόσεις υπογραμμίζουν ότι τα οικονομικά δεινά της χώρας απέχουν πολύ από την εξάλειψή τους, με μία κρίσιμη προθεσμία στις αρχές του Δεκεμβρίου να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες το 2015 και παραμένει στον αέρα το πώς αυτές θα καλυφθούν, το οποίο είναι πιθανό να προκαλεί νευρικότητα στην αγορά» υποστήριξε η Sarah Pemberton, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Αυτό έρχεται καθώς η Αθήνα επιχειρεί να εξέλθει του προγράμματος στήριξης – το οποίο δεν είναι καθόλου δημοφιλές στη χώρα – νωρίτερα του χρονοδιαγράμματος. Η κυβέρνηση, αναφέρει το CNBC, ελπίζει να επιτύχει μία συμφωνία με τη λεγόμενη τρόικα των δανειστών πριν την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου.

Ένα εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο είναι το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας για το 2015, με τις δύο πλευρές να αδυνατούν να συμφωνήσουν στο μέγεθός του και στις αντιμετώπισή του.

«Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη φάση» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters. «Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, τα νεύρα είναι τεταμένα σε όλες τις πλευρές. Δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι και από την πλευρά των δανειστών».

Ο κεντροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει το δημοσίευμα, αυξάνει επίσης τη δημοτικότητά του κατά τους τελευταίους μήνες, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στη συντηρητική συγκυβέρνηση. Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένη για Φεβρουάριο και υπάρχουν ανησυχίες ότι μια ισχυρή επίδοση των αντιμνημονιακών κομμάτων, μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στη χώρα.

«Πρόκειται για πολύ θόρυβο και η αγορά έχει δίκιο να ανησυχεί» δήλωσε το CNBC ο Bill Blain, ανώτερος broker σταθερού εισοδήματος στην Mint Partners. «Οι εκλογές το επόμενο έτος μοιάζουν πιθανές».

Η Sarah Pemberton, προειδοποιεί ότι μία επανάληψη όσων έλαβαν χώρα τον Οκτώβριο με την εκτόξευση των spread και τη «βουτιά» στο ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις.

«Το είδαμε από τη ραγδαία αύξηση των αποδόσεων τον Οκτώβριο ότι το κλίμα της αγοράς απέναντι στην Ελλάδα παραμένει ευάλωτο και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε διακυμάνσεις κατά τους προσεχείς μήνες».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By