Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

CNBC: Τελειώνει ο «μήνας του μέλιτος» της Ελλάδας με τις αγορές

Το δημοσίευμα του CNBC σημειώνει πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο

ellada-euro

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο αυτήν την εβδομάδα, εξαιτίας της επιστροφής της πολιτικής αβεβαιότητας και των φόβων ότι ο προϋπολογισμός του 2015 δεν θα εγκριθεί από τους διεθνείς δανειστές, αναφέρει σε δημοσίευμα του το CNBC.

Η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου έφτασε στο 6,284% την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Αυγούστου, ενώ την Πέμπτη παρέμεινε κοντά στο 6,2%. Σύμφωνα με την BofA, τα ελληνικά ομόλογα έχουν κερδίσει περίπου 44% την τελευταία χρονιά.

Εντωμεταξύ, το spread του πενταετούς CDS συνέχισε να διευρύνεται, υποδεικνύοντας πτώση στις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της χώρας. Με βάση τα στοιχεία της Markit, την Τετάρτη το spread διευρύνθηκε 15 μονάδες βάσης ή 3,2%.

Σύμφωνα με το CNBC, οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα αποτύχουν να εκλέξουν πρόεδρο τον Μάρτιο, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές και να οδηγήσει σε κατάρρευση τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Παράλληλα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο της Ελλάδας στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, από την οποία εξαρτάται η βοήθεια των διεθνών δανειστών.

«Υπάρχει η μόνιμη απειλή των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, με την εκτίμηση ότι θα κερδίσει το ακροαριστερό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής στην ADM Investors Services. «Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν πιστεύει στην λιτότητα, δεν πιστεύει σε οποιαδήποτε μέτρο που έχει επιβάλλει η τρόικα και δεν πιστεύει σε οποιοδήποτε μέτρο έχει επιβληθεί» πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνει το CNBC, οι φόβοι των επενδυτών διογκώνονται και από δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μειώσει τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς κάτω από τα επίπεδα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα. Η Καθημερινή μετέδωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 προβλέπεται 1,3 δισ. ευρώ (1,7 δισ. ευρώ) χαμηλότερα από ότι αναμενόταν, επικαλούμενη προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Πιθανότατα υπάρχει κάποια ανησυχία πως αυτό δεν θα είναι αρκετό για να ικανοποιήσει την τρόικα» ανέφερε ο οικονομολόγος της ADM, Stephen Lewis στο CNBC.

«Είναι σπουδαία νέα ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως μπορεί να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς από μόνη της, χωρίς καμία βοήθεια, αλλά δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο τι θα συμβεί το 2016» επισήμανε ο κ. Oswald. «Η πραγματική ανησυχία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πως αν η χώρα βγει από τον έλεγχο της τρόικα, η μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία έχει μείνει πίσω, θα βαλτώσει και θα επανέρθουν τα προβλήματα» πρόσθεσε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By