Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Der Spiegel: Ακροδεξιό μίσος για τους μετανάστες στην Ελλάδα

Εκτενές ρεπορτάζ του Der Spiegel για τις αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών στην Ελλάδα.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Αυτός είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που αναφέρεται στις αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και στις προσπάθειες των τελευταίων να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος «κατά την παράνομη είσοδό τους στην Ελλάδα πολλοί μετανάστες κατέστρεψαν τα χαρτιά τους, τώρα όμως σχηματίζουν ουρές στις πρεσβείες τους, απλά για να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Η Ευρώπη δεν τους προσφέρει καμία προοπτική και στην Αθήνα έρχονται αντιμέτωποι με το μίσος των ακροδεξιών».

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί στη συνέχεια δηλώσεις, μαρτυρίες και εμπειρίες μεταναστών αλλά και εμπλεκομένων στη διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών στις πατρίδες τους.

Μετανάστης από το Πακιστάν δηλώνει ότι φοβάται να κυκλοφορήσει το βράδυ, διότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής επιτίθενται σε μετανάστες και τους χτυπούν. Τις επιθέσεις επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κ. Δανιήλ Εσδράς, ο οποίος επισημαίνει ότι πολλοί μετανάστες επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους λόγω της ανεργίας και της ανασφάλειας.

Ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι η υψηλή ανεργία σε συνδυασμό με τις περικοπές κοινωνικών παροχών έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση και συμπληρώνει: «Η αστυνομία και οι δημόσιες υπηρεσίες επιβαρύνονται πολύ από το πρόβλημα των μεταναστών και οι εξτρεμιστές κερδίζουν. Η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7% και 21 έδρες κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο. Τα περί δικαίου και τάξης συνθήματα του ακροδεξιού κόμματος γίνονται αποδεκτά από πολλούς Έλληνες».

 

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης / Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

(Πηγή: DW)

By