Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Die Zeit: Η Γερμανία πληρώνει για τους άλλους;

Κερδισμένο το Βερολίνο από την κρίση του νότου, αναφέρει ο γερμανικός τύπος.

www.fosphotos.com/Alexandros Katsis
www.fosphotos.com/Alexandros Katsis

Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος  που προκλήθηκε από την απόφαση του Eurogroup για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας . Σήμερα τουλάχιστον δύο γερμανικές εφημερίδες επιχειρούν μια διαφορετική ανάγνωση για τον τρόπο που λειτουργεί συνολικά η Ευρώπη.

Ενδεικτικό είναι το πρωτοσέλιδο της Die Zeit « Οι κρυφοί κερδισμένοι της κρίσης. Η εφημερίδα αμφισβητεί ευθέως το κατά πόσο η Γερμανία πραγματικά πληρώνει τον «κακό» νότο εκτιμώντας ότι η πραγματικότητα είναι κάπως πιο πολύπλοκη.

Η Die Zeit αναφέρεται ενδελεχώς στην πτώση του κόστους δανεισμού της Γερμανίας ως απόρροια της κρίσης που πλήττει τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Και αυτό συμβαίνει γιατί το Βερολίνο ως ηγέτιδα δύναμη έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο μαγνήτης που έλκει κεφάλαια από όλο τον κόσμο.  «Η Γερμανία είναι για τους επενδυτές μία από τις λίγες περιοχές, όπου οι αποταμιεύσεις είναι ασφαλείς. Και τα κεφάλαια αυτά γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, αναθερμαίνουν την οικονομία και δίνουν τη δυνατότητα στους Γερμανούς να αγοράζουν ακίνητα. Την ώρα που η νότια Ευρώπη βυθίζεται στην κρίση, οι Γερμανοί ποτέ δεν περνούσαν καλύτερα», αναφέρει  η γερμανική εφημερίδα.

Η ψηφοφορία στην Bundestag που επικύρωσε το πακέτο διάσωσης της Κύπρου είναι το θέμα που απασχολεί τη Süddeutsche Zeitung με αιχμή την ομιλία Σόιμπλε ο οποίος προειδοποίησε για κίνδυνο στην περίπτωση που το κοινοβούλιο δεν ενέκρινε το πακέτο. Η εφημερίδα του Μονάχου εκφράζει έντονο προβληματισμό για την τήρηση των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρωζώνη και καταγγέλλει ότι οι «ευρωδιασώστες» δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιταγές της γερμανικής δικαιοσύνης. «Η βοήθεια προς την Κύπρο καταδεικνύει ότι οι “μηχανικοί της ευρωδιάσωσης” δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα ούτε για τους περιορισμούς που επέβαλε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ούτε για τις ευρωπαϊκές συνθήκες» σημειώνει η Süddeutsche Zeitung.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο προσπάθησε να ενισχύσει τα δικαιώματα της Βουλής. Προσπάθησε να θεσπίσει κανόνες που θα αποτρέπουν εκβιαστικά διλήμματα στο κοινοβούλιο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο προσπάθησε εγκαίρως να διευθετήσει τη συμμετοχή του κοινοβουλίου σε δαπάνες πολλών δισεκατομμυρίων…», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:  «Η Ευρώπη εξελίσσεται σε μια Δημοκρατία των αναγκαστικών διαταγμάτων. Κάθε διαδικασία διάσωσης δημιουργεί το δικό της Δίκαιο. Και αυτό δεν είναι σωστό. Το ευρώ είναι σημαντικό, αλλά σημαντικότερα είναι το Δίκαιο και η Δημοκρατία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By