Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

ESM: Δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στα επιτόκια των δανείων προς την Ελλάδα

Συνεχίζονται τα αρνητικά μηνύματα για την οικονομία της Ελλάδας από τη Ευρώπη

esm699_151113

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ,  εξέφρασε την αντίθεσή του με τη μείωση των επιτοκίων στα τρέχοντα δάνεια που έχει χορηγήσει ο μηχανισμός στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», υποστήριξε πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «κούρεμα», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν τα επιτόκια μόνο για τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου.

Θέλοντας να αναδείξει ότι τα επιτόκια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού δεν μπορούν να μειωθούν άλλο, ανέφερε πως «οι περίοδοι αποπληρωμής των δανείων βρίσκονται στα 30 χρόνια, τα επιτόκια ελαφρώς πάνω από το 1,5% και για τα επόμενα δέκα χρόνια τα τοκοχρεολύσια έχουν μεταφερθεί», γεγονός που όπως είπε οικονομικά αναλογεί σε «κούρεμα». Πρόσθεσε πως «ούτε το ΔΝΤ αλλάζει σημαντικά τους όρους του».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως «ίσως θα υπήρχε ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου». Την απόφαση ωστόσο για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να την πάρει η κάθε χώρα που έχει χορηγήσει δάνειο ξεχωριστά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By