Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Fitch: Αναβάθμισε την Κύπρο σε «CCC» από «RD»

Η ΕΚΤ αποδέχεται ξανά τα κυπριακά ομόλογα ως collateral

fitch-ratings_gΣτην αναβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε εγχώριο νόμισμα σε ΄CCC΄ από ΄Restricted Default΄ (RD) προχώρησε σήμερα  o διεθνής οίκος Fitch Ratings.

Η Fitch αναβάθμισε τα ομόλογα που επηρεάζονται από την ανταλλαγή που ολοκληρώθηκε στις 1 Ιουλίου σε «CCC» από «D», ενώ επιβεβαίωσε τα υπόλοιπα ομόλογα σε «CCC».

Το αξιόχρεο της Κύπρου σε ξένο νόμισμα επιβεβαιώθηκε σε «B -» με αρνητικό outlook.

O διεθνής οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου σε τοπικό νόμισμα ακολουθεί την ολοκλήρωση της ανταλλαγής του 1 δισ. ευρώ, η οποία σηματοδοτεί την επίλυση μιας επώδυνης χρεοκοπίας.

ΕΚΤ: Αποδεκτά τα κυπριακά  χρεόγραφα 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξαναρχίσει να δέχεται ως εγγύηση (collateral) τα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται η Κύπρος, έπειτα κι από τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, λόγω της ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ομολόγων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το εκτελεστικό συμβούλιο αποφάσισε, λόγω των παραπάνω αλλαγών στις αξιολογήσεις, πως τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελούν και πάλι έγκυρη εγγύηση για τους σκοπούς του Ευρωσυστήματος.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα 5 Ιουλίου, ενώ το haircut που θα επιβάλλεται στους τίτλους θα καθοριστεί στη σχετική νομική πράξη, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By