Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Frontex: Η επέλαση των απελπισμένων μεταναστών

 Το πρώτο τετράμηνο του 2014 οι απόπειρες των μεταναστών τριπλαστιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Lampedusa_noborder_2007-2
Δραματική αύξηση καταγράφεται στις προσπάθειες εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των μεταναστών χωρίς χαρτιά σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων Frontex. Εισροές, που όπως εκτιμάται, θα λάβουν μαζικότερο χαρακτήρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  Το πρώτο τετράμηνο του 2014 οι απόπειρες των μεταναστών τριπλαστιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο ως και τον Απρίλιο του 2014 περίπου 42.000 άνθρωποι συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στην ΕΕ, σε σύγκριση με μόλις 12.400 την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, δήλωσε ο Χιλ Αρίας-Φερνάντεθ, υποδιευθυντής της Frontex μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την πλημμύρα των ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή ή καταφύγιο για να σωθούν από ένοπλες συγκρούσεις όπως ο πόλεμος στη Συρία –με εκατοντάδες να βρίσκουν τραγικό θάνατο  στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές.
Οι ανακοινώσεις της Frontex έγιναν στη σκιά της νέας τραγωδίας που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα , όταν ένα μικρό σκάφος στο οποίο είχαν στοιβαχτεί εκατοντάδες άνθρωποι ανατράπηκε στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Λιβύη και στην Ιταλία.Το 2013 καταγράφηκαν 107.365 μετανάστες στα ευρωπαϊκά σύνορα, αριθμός αυξημένος κατά 48% σε σχέση με το 2012.Η σημαντικότερη αύξηση φέτος καταγράφηκε στην κεντρική Μεσόγειο, καθώς ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων προσπάθησε να περάσει στην Ιταλία και στη Μάλτα.
Περισσότεροι από 25.000 μετανάστες καταγράφηκαν στις δύο χώρες τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2014 από 40.000 συνολικά το 2013.Οι περισσότεροι διέφυγαν από τη Συρία ή ξεκίνησαν από την υποσαχάρεια Αφρική επιχειρώντας να εισέλθουν  στην Ευρώπη διά θαλάσσης με πλεούμενα που απέπλευσαν από τη Λιβύη, διευκρίνισε ο Αρίας-Φερνάντεθ. Μετανάστες που συνελήφθησαν από τις αρχές των ευρωπαϊκών κρατών είπαν σε στελέχη της Frontex πως υπάρχουν χιλιάδες ακόμη άνθρωποι που βρίσκονται στη Λιβύη ευελπιστώντας να προσεγγίσουν την Ευρώπη.Ο αριθμός των μεταναστών που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη το 2014 είναι ο υψηλότερος που έχει καταγράψει η FRONTEX μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011, όταν χιλιάδες πολίτες χωρών της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής τις εγκατέλειπαν λόγω των ταραχών.

«Αυτό μας δίνει λόγους να πιστεύουμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα εντοπιστούν στην προσπάθειά τους  να περάσουν παράνομα τα σύνορα  μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται αγγίζοντας  πολύ υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ο διάπλους είναι ευκολότερος από ό,τι τώρα» δήλωσε ο Αρίας-Φερνάντεθ.

«Καθώς οι συνθήκες ασφαλείας στη Λιβύη επιδεινώνονται, όλο και περισσότεροι μετανάστες που έχουν ξεμείνει εκεί αναζητούν μια ευκαιρία να εγκαταλείψουν τη χώρα και ο προορισμός που επιλέγουν είναι η ΕΕ», κατέληξε το ανώτατο στέλεχος της Frontex.

By