Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

G7: Κίνδυνος απομόνωσης για χώρες που επλήγησαν από τον Έμπολα

«Επιθυμία να των G7 να ανακουφιστούν οι  χώρες που πλήττονται από τον ιό»

g7

Η ομάδα των πιο πλούσιων χωρών του πλανήτη G7 προειδοποίησε για τον κίνδυνο «απομόνωσης» των χωρών της δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία του ιού Έμπολα.

«Αν και η εξάπλωση του ιού Έμπολα πρέπει να αναχαιτιστεί, οι πληγείσες χώρες δεν θα πρέπει να είναι απομονωμένες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία και Ιαπωνία).

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασαν «τη βαθιά τους ανησυχία για την άνευ προηγουμένου εξάπλωση του Έμπολα στις περιοχές της δυτικής Αφρικής».

Οι επτά πιο πλούσιες χώρες του κόσμου και η ΕΕ υπογράμμισαν «την επιθυμία τους να ανακουφίσουν τις χώρες που πλήττονται από τον ιό» και συμφώνησαν ότι αυτή η επιδημία είναι «μια παγκόσμια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Παράλληλα η G7 εξέφρασε την «αποφασιστικότητά της να προσφέρει την υποστήριξή της σε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού Έμπολα και για να αποφευχθεί η επιδείνωση αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής».

By