Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Gazprom: Μείωση των εξαγωγών και της τιμής του φυσικού αερίου

Η εταιρεία αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει νέα προβλήματα εξαιτίας της διένεξης της Μόσχας με το Κίεβο

gazprom ukraine

O ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας Gazprom ανέφερε σήμερα ότι τα καθαρά κέρδη του το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 41% λόγω της ουκρανικής κρίσης ενώ εκτιμά ότι οι εξαγωγές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος θα είναι μικρότερες απ΄ ότι προβλεπόταν αρχικά και η τιμή του προϊόντος θα μειωθεί αισθητά.

Η εταιρεία αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει νέα προβλήματα εξαιτίας της διένεξης της Μόσχας με το Κίεβο, που ακόμα δεν έχει επιλυθεί, και της επιθυμίας της Ευρώπης να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Καθώς η κρατική ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz καθυστερεί ή δεν πληρώνει τα χρέη της στη Ρωσία, η Gazprom αναγκάστηκε να διαγράψει το ποσό των 71,3 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (1,9 δισ. δολάρια). Στέλεχος της ρωσικής εταιρείας ανέφερε επίσης ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να πέσουν φέτος στα 157 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα «ή ελαφρώς λιγότερο». Το 2013 είχαν εξαχθεί 162 δισ. κυβικά μέτρα και φέτος υπολογιζόταν ότι οι χώρες της Ευρώπης θα λάμβαναν 158,4 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο υποδιευθυντής της Gazprom Μιχαήλ Μάλγκιν τόνισε ότι η μέση τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ευρώπη εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 350 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, από 387 δολάρια που ήταν το 2013.

Σχετικά με τα χρέη της Ουκρανίας, η Gazprom εκτιμά ότι ανέρχονται στο ποσό των 5,4 δισ. δολαρίων.

Ο διευθυντής της EON, της μεγαλύτερης γερμανικής ενεργειακής εταιρείας, Γιοχάνες Τάισεν διαβεβαίωσε ότι η διένεξη της Ρωσίας με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο «δεν αποτελεί λόγο για να αρχίσουμε να πλέκουμε πουλόβερ».

Οι δηλώσεις του Τάισεν, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Στουτγκάρτερ Τσάιτουνγκ, είχαν ως σκοπό να καθησυχάσουν τους Γερμανούς που φοβούνται ότι θα διαταραχθεί ο εφοδιασμός της αγοράς με φυσικό αέριο την χειμερινή περίοδο.

Από τα μέσα Ιουνίου η Ρωσία έχει κλείσει τις στρόφιγγες προς την Ουκρανία ενώ τις τελευταίες ημέρες κατηγορείται από την Πολωνία ότι μείωσε τον όγκο φυσικού αερίου που παραδίδει, κάτι που διαψεύδεται από τη Gazprom. Ο Τάισεν έχει διαβεβαιώσει και στο παρελθόν ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη ρωσική εταιρεία πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By