Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Guardian: Σκάνδαλο η απόφαση για τη Μανωλάδα

Εκτενές άρθρο της βρετανικής εφημερίδας για την «αθώωση» των κατηγορουμένων

manoladA

Για την βρετανική εφημερίδα Guardian και τη δημοσιογράφο Έλενα Σμιθ, η λέξη που ταιριάζει στην απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Νέας Μανωλάδας είναι μια μία: σκάνδαλο!

Σε ένα εκτενές άρθρο για όσα συνέβησαν την Τετάρτη, μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των 28 εργατών από το Μπαγκλαντές, και την «αθώωση» των κατηγορουμένων, η βρετανική εφημερίδα δίνει το λόγο στους ανθρώπους που αντιτάχθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, πολιτικούς που κινούνται στα αριστερά και δικηγόρους που μετείχαν στην υπόθεση.

Τονίζεται, δε, πως η συγκεκριμένη περίπτωση αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι μετανάστες στην Ελλάδα. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που πλήγηκε από απαράμιλλη κρίση και το βιοτικό επίπεδο έχει επιδεινωθεί δραματικά, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, η υπόθεση της Μανωλάδας προκαλεί μαζική αγανάκτηση.

«Νιώθω ντροπή ως Έλληνας», δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος, Μωυσής Καραμπεϊλίδης, τονίζοντας ότι  «η απόφαση αυτή προκαλεί οργή ​​και ντροπή … το δικαστήριο έδειξε μια φρικτή στάση απέναντι στα θύματα».

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορουμένων και περισσότεροι από 40 μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν στο δικαστήριο, οι Έλληνες αγρότες, συνεπικουρούμενοι από γνωστούς δικηγόρους, αθωώθηκαν.

 

By